'Wij zijn zelf ook terroristen geweest'

TEL AVIV, 11 SEPT. “Wij zijn zelf ook terroristen geweest, die de Britten niet de baas konden worden”, zo heeft Lea Rabin, de weduwe van de in 1995 vermoorde premier Yitzhak Rabin, vanmorgen gezegd.

Ze maakte deze opmerking vanmorgen in een radiovraaggesprek naar aanleiding van de - door de Amerikaanse minister Albright herhaalde - Israelische eis dat de Palestijnse leider Yasser Arafat de Palestijnse terreur en de infrastructuur daarvan vernietigt. Gebeurt dat niet, dan kan er volgens premier Benjamin Netanyahu geen sprake zijn van hervatting van het vredesproces volgens het akkoord van Oslo.

Volgens Lea Rabin moet Israel naar vrede met de Palestijnen streven in de wetenschap dat zelfs indien vrede wordt bereikt, er geen garantie is dat er een einde aan de terreur komt. Volgens haar was haar echtgenoot tot die conclusie gekomen. Lea Rabin sprak kort voor zij een ontmoeting had met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, waarna beiden een bezoek brachten aan het graf van Yitzhak Rabin in Jeruzalem.

In het vraaggesprek beschuldigde Lea Rabin Netanyahu ervan alles te doen wat in zijn vermogen ligt om het vredesproces te vermoorden. Volgens haar geniet Netanyahu de steun van krachten in de Israelische politiek voor wie de vrede die Rabin met Arafat sloot een ramp is en die daarom haar man uit de weg hebben geruimd.

Vanavond zal Lea Rabin in Ramallah met Arafat een symbolische herbekrachting van het autonomie-akkoord tekenen. Arafat en Lea Rabin zijn in contact gebleven na de moord op haar man.