Voorkeur; Muziek

EER AAN TON DE LEEUW De vorig jaar overleden componist Ton de Leeuw wordt herdacht met een serie orgelconcerten onder de titel 'Eerbewijs aan Ton de Leeuw, componeren voor orgel in Nederland na 1960'. Naast werk van De Leeuw zijn stukken te horen van Joep Straesser, Daan Manneke en Kees Weggelaar. De concerten worden gegeven 12 sept 20u15 in de Utrechtse Domkerk (orgel en fluit), 25 okt 20u15 in de Amsterdamse Maranathakerk in de Hunzestraat (orgel, trompet, basklarinet en marimba) en 15 nov 20u15 in de Amsterdamse Dominicuskerk in de Spuistraat (orgel en fluit). Medewerkers zijn Piet van der Steen (orgel), Eleonore Pameijer (fluit), Peter van Dinther (trompet) en het Duo Contemporain.

UILENBURGERCONCERTENnieuwe muziekseizoen in de gerestaureerde synagoge aan de Nieuwe Uilenburgerstraat 91 in Amsterdam, staat in het teken van 'traditie en vernieuwing'. 15 sept 20u15 zingen de mezzosopraan Marjanne Kweksilber en de bariton Charles van Tassel liederen van componisten die in de oorlog werkten in het 'modelkamp' Theresienstadt (Pavel Haas, Gideon Klein en Karel Berman) en verwante composities van Marjo Tal, Marius Flothuis en Lex van Delden. De instrumentalisten zijn Eleonore Pameijer (fluit), Doris Hochscheid (cello) en Frans van Ruth (piano). Res. 020-4708232.

FESTIVAL ZEEUWSCH-VLAANDEREN Het Festival van Zeeuwsch-Vlaanderen doet 12 sept Sluis aan: om 15u in de Raadzaal van het Stadhuis een voordracht door prof dr Sterkenburg over de woordenboekensamensteller J.H. van Dale, de beroemdste telg van Sluis, en om 16u15 een wandeling door het vestingstadje. Na het diner geeft het Prometheus Ensemble om 20u15 een concert in de RK Kerk. Op 13 sept is er een muzikaal 'Kerkepad': violiste Theodora Geraets, pianiste Regina Albrink en hoornist Pieter Goderjaan concerteren 13u30 in de Basiliek in Hulst; het Henneman Strijkkwartet treedt 16u op in de RK Kerk in Heikant en het Utrecht String Quartet speelt om 20u in de RK Kerk in Terhole. Res.: 0118-659659 (ma-vrij 11-16u).

CESARIA EVORA Wie deze Kaapverdische diva op blote voeten nog nooit op het podium een sigaret heeft zien roken weet ook niet hoe 'glad to be unhappy' ze de 'wereldblues' zingt. 14 sept Doelen Rotterdam.

PALINCKX De 'levensgevaarlijke' groep van de Tilburgse gebroeders Jacques (gitaar) en Bert (contrabas) heeft een nieuwe bezetting met Jim Menesses op drums en Hans Buhrs in een dubbelrol; naast zingen in de zeer ruime zin 'doet' hij nu ook aan 'electronica'. 14 sept Romeintheater Leeuwarden, 25 sept Beursschouwburg Brussel, 28 Sept Smor Jazz Delft.

CROSSING BORDER Lou Reed, Tindersticks, John Hiatt, Boudewijn de Groot, Skik, Eboman, Loudon Wainwright III, Lester Butler, Jools Holland, Walkabouts, Kamagurka, Spearhead en Gil Scott-Heron verkennen het grensgebied tussen pop en poëzie. Maar wat komt Max Cavalera van de death-metalgroep Sepultura doen op Crossing Border? Een kip op het podium de nek afbijten, dat zie je Arnon Grunberg niet snel doen. 11 t/m 13 sept Congresgebouw, Den Haag.

FISH De ex-zanger van Marillion brengt zijn symfonische rock nu zonder de uitbundige gezichtsbeschildering van toen, maar nog altijd met de jonge Peter Gabriel in het achterhoofd. 14 sept Tivoli, Utrecht, 15 sept Oosterpoort, Groningen, 16 sept Noorderligt, Tilburg, 18 sept Schouwburg, Sittard, 19 sept Paradiso, Amsterdam, 20 sept Nighttown, Rotterdam.