VERKIEZINGEN

De Nederlandse stemgerechtigden kunnen in 1998 tweemaal naar de stembus:

Woensdag 4 maart: gemeenteraadsverkiezingen.

Woensdag 6 mei: Tweede-Kamerverkiezingen. Aan de Tweede-Kamerverkiezingen gaat een vaste reeks gebeurtenissen vooraf: Verkiezingsprogramma's Op dit moment worden de programma's van de grote partijen geschreven. In het eerste kwartaal van het volgend jaar zullen de programma's door de partijcongressen worden vastgesteld.

Kandidaatstelling De procedure daarvoor loopt min of meer parallel aan die van de verkiezingsprogramma's. Verkiezingscampagne Volgens sommigen is die al begonnen. Premier Kok en VVD-leider Bolkestein hebben echter beiden voor een korte campagne gepleit; Bolkestein noemde een periode van drie weken. Het weekend voor de Tweede-Kamerverkiezingen (2 en 3 mei) zullen de Europese regeringsleiders besluiten over de vraag welke landen mogen meedoen aan de nieuwe Europese eenheidsmunt.

Europa en de Europese Monetaire Unie worden wellicht belangrijke verkiezingsthema's.

Lijsttrekkersdebat Het traditionele televisiedebat tussen de lijsttrekkers van PvdA, CDA, VVD, D66 en GroenLinks wordt de avond voor de Tweede-Kamerverkiezingen gehouden, op 5 mei 1998.