Valentino stoot belang in eigen modebedrijf af

ROME, 11 SEPT. De Italiaanse mode-ontwerper Valentino zal de controle over zijn bedrijf verkopen aan de Italiaanse houdstermaatschappij Hpi, om de toekomst van zijn mode-imperium veilig te stellen.

Valentino, 65 jaar en zonder kinderen, heeft hierover een intentieverklaring getekend met Hpi, een machtige houdstermaatschappij waarin onder andere het autobedrijf Fiat en de handelsbank Mediobanca zijn vertegenwoordigd.

“Sinds enige tijd zijn we diverse strategieën aan het bestuderen die het ons mogelijk maken de naam Valentino ook zonder ons te laten voortbestaan,” zei Giancarlo Giammetti, de managing director van de groep en al zo'n dertig jaar de rechterhand van de ontwerper. “Op de drempel van het jaar 2000 is het ondenkbaar dat een bijzondere business als de mode, die van zulk fundamenteel belang is voor ons land, geleid kan worden zonder significante allianties met groepen die belangrijke vormen van synergie garanderen.”

Andere modehuizen volgen een vergelijkbare koers. Gucci staat sinds 1995 genoteerd aan de beurs van New York en Amsterdam. Versace, Trussardi en Romeo Gigli bereiden een beursgang voor. Armani heeft bij de plannen voor herstructurering die hij eind vorige maand heeft gepresenteerd, ook de optie van quotering aan de beurs genoemd. Ook Dolce en Gabbana hebben plannen in die richting.

Valentino heeft er met nadruk voor gekozen Italiaans te blijven. “Wij zijn er trots op Italiaan te zijn, en we voelen ons verplicht op zo'n manier te opereren dat de naam Valentino volledig Italiaans blijft,” onderstreepte Giammetti.

Niet bekend

Het modehuis verwacht volgens eigen opgave dit jaar een omzet van 1,5 biljoen lire, ongeveer 1,8 miljard gulden. Vorig jaar bedroeg de omzet 1,4 biljoen lire. Hpi is vele malen groter. Alleen haar dochteronderneming Gruppo Finanziario Tessile, die voor andere mode-ontwerpers werkt, heeft al dezelfde omzet. Hpi-dochter Fila, fabrikant van vooral sportkleding, had vorig jaar een omzet van 2,2 biljoen lire, ongeveer de helft van het totaal van de houdstermaatschappij. Hpi controleert verder de uitgeverij Rizzoli-Corriere della Sera en de papierfabriek Cartiere Burgo. De houdstermaatschappij probeerde eerder dit jaar een alliantie te vormen met de textielgroep van Marzotto, maar die gesprekken zijn na een aanvankelijk akkoord afgebroken. Hpi is vorig jaar gevormd na de opdeling van de houdstermaatschappij Gemina, die in opspraak was geraakt wegens onverwachts grote verliezen.

    • Marc Leijendekker