Utrecht haalt opgelucht adem na gelijkspel

UTRECHT, 11 SEPT. Een straftraining, spoedberaad tussen spelers, trainers en bestuurders, en een technisch directeur die het liefst zelf weer tussen de palen was gaan staan. FC Utrecht, de enige club waar zelfs op regenachtige dagen wat te beleven valt, opende het voetbalseizoen 1997-'98 in stijl.

Twee nederlagen (tegen Roda JC en Ajax), één overwinning (MVV) en een vroegtijdige aftocht uit het bekertoernooi (Noordwijk) stonden tot gisteren op het conto van de trotse fusieclub uit Utrecht. Met het thuisduel tegen het ongeslagen FC Twente in het vooruitzicht rommelde het bij FC Utrecht als vanouds.

Maar gisteravond werd in de catacomben van het stadion Nieuw Galgenwaard opgelucht adem gehaald. Vier dagen na de blamage (3-1 nederlaag) tegen de zaterdagamateurs uit Noordwijk werd FC Twente op 1-1 gehouden. Voor sommige aanwezigen was de puntendeling met de nummer drie van het afgelopen seizoen aanleiding om weer een vrolijk gezicht op te zetten en de paniekstemming van de voorbije dagen af te doen als een incident.

Trainer Ronald Spelbos sprak na afloop bemoedigende woorden. Tevreden was hij vooral over de agressieve start van zijn ploeg. “Mouwen opstropen is de manier om zelfvertrouwen af te dwingen.” Dat zijn elftal een onzekere indruk maakte en tal van slordigheden beging, noemde de stoere verdediger van weleer een logisch gevolg na de onverkwikkelijke gebeurtenissen van de laatste dagen. “Als je geen vertrouwen hebt, komt het soms allemaal een beetje knullig tot uitdrukking in het veld.”

Spelbos kreeg naderhand bijval van aanvoerder Marcel van der Net. Trots zei de 32-jarige verdediger niet te zijn op het optreden tegen Twente, maar het resultaat noemde hij heilig. “Iedereen wilde vandaag zo snel mogelijk die blamage van afgelopen zaterdag wegpoetsen. We waren overijverig. Erop vliegen maar wel met het koppie. Dat is vanavond gelukt en dan doet de rest er niet toe.”

Van der Net keek zaterdag in Noordwijk noodgedwongen toe vanaf de zijlijn. Een lichte knieblessure hield hem aan de kant en met het schaamrood op de kaken zag hij hoe zijn collega's werden afgetroefd door de amateurs. “Het was drie keer niks.” Daags erop moest Van der Net zich melden in het stadion voor een straftraining die meer leek op een praatsessie. De conclusie? “De spelers hebben gefaald.”

Met de uitschakeling in het bekertoernooi ondermijnde de selectie het ambitieuze beleidsplan - The Challenger, De Uitdager - dat het bestuur deze zomer opstelde. In de aanloop naar het nieuwe seizoen lieten voorzitter Hans Herremans en technisch directeur Hans van Breukelen weten dat tegenstanders weer met knikkende knieën de Galgenwaard moeten betreden. Rond de eeuwwisseling moet Utrecht volgens het beleidsplan de aansluiting met de subtop hebben hervonden.

Zover is het nog lang niet. De fanatieke aanhang van de FC Utreg verdient een beter elftal dan het gezelschap dat gisteren tegen Twente op mocht draven. Vooral op het middenveld komt de ploeg creativiteit tekort. “Wij missen een spelmaker, iemand die de lijnen uitzet en de rest op sleeptouw neemt”, erkende aanvoerder Marcel van der Net.

Utrecht beschikt dit seizoen over een selectie die nauwelijks aan kwaliteit heeft gewonnen in vergelijking met vorig seizoen. Tegenover het vertrek van gezichtsbepalende spelers als Dick van Burik en Hans Visser stond de komst van voetballers als Tom van Mol, Harry Decheiver en Mitchell van der Gaag. Hun entree werd met gejuich ontvangen, maar geen van drieën heeft nog aan de verwachtigen kunnen voldoen.

Van het drietal kwam gisteren alleen oud-PSV'er Van Mol in actie en meer dan een overdosis aan inzet liet de Belg niet zien. Decheiver, vorig jaar bij SC Freiburg bewierookt als een goaltjesdief van internationale allure, en libero Van der Gaag, een eeuwige belofte die de laatste jaren zijn brood verdiende in Schotland, zaten geblesseerd op de tribune. Zij verkeerden in het gezelschap van spits John van Loen en verdediger Srjdan Obradovic, beiden eveneens geveld door blessures.

Aan de overzijde van het vak waarin het viertal plaatsnam, hing gisteren een spandoek dat veel vertelde over de hoop en de wanhoop in Utrechtse voetbalkringen. 'Weer geen Amstel Cup, dan gaan we toch voor de Europa Cup.' Een vraagteken ontbrak, maar zou niet hebben misstaan.

FC Twente trad gisteren in Utrecht aan zonder twee geblesseerde basisspelers, spits John Bosman en middenvelder Niels Oude Kamphuis. Bij balverlies holde Twente terug naar eigen helft. Deze behoudende strijdwijze leverde de ploeg uit Enschede een gelijkspel op. Op aangeven van rechtermiddenvelder Rico Steinman opende Joeri Petrov in de 42ste minuut voor Twente de score met het hoofd. De Rus profiteerde van de verwarring in de defensie van FC Utrecht. Drie minuten later trok Jean-Paul de Jong de stand gelijk. De middenvelder reageerde met een droge uithaal attent op een voorzet van Tom van Mol.

    • Mark Hoogstad