Toneelstuk als aanval op Turks leger

ANKARA, 11 SEPT. Het staatsveiligheidshof in de Turkse hoofdstad Ankara heeft vanochtend vijf mensen tot gevangenisstraffen van twee en drie jaar veroordeeld wegens hun rol in een toneelstuk dat de afkondiging van het islamitisch recht in het strikt seculiere Turkije bepleitte.

Dat heeft het Turkse persbureau Anadolu gemeld. De vijf werden veroordeeld wegens belediging van het leger, de waakhond van het door Atatürk ingestelde seculiere systeem. Volgens het persbureau werden 34 beschuldigden vrijgesproken.

De verdachten werden in april gearresteerd na de opvoering van het toneelstuk, 'Een vijand van God', in de oostelijke provincie Erzurum. Volgens de openbare aanklagers zette het toneelstuk de Turken op in opstand te komen, doordat het leger werd afgeschilderd als een hindernis voor de vestiging van een staat gebaseerd op het islamitisch recht.

Het leger was razend over het toneelstuk, dat het zag als aanval op de wereldlijke grondwet. Op het bewuste moment was Turkijes eerste fundamentalistische premier, Necmettin Erbakan, nog aan het bewind, waardoor de kwestie extra gevoelig lag. Na zware druk van het leger is hij inmiddels opgestapt, en opgevolgd door een seculier kabinet onder leiding van de rechtse politicus Yilmaz. (Reuter)

N Geneeskunde, KUN.