'Structureel probleem'; Kinderbende gesignaleerd in Nieuwegein

NIEUWEGEIN, 11 SEPT. De Raad voor de Kinderbescherming vermoedt dat een bende zeer jonge allochtone straatrovers actief is in Nieuwegein. Deze week werden zes kinderen op heterdaad betrapt bij het beroven van een bejaarde vrouw.

Roofovervallen door kinderen zijn volgens de autoriteiten al een tijd een probleem in Nieuwegein. Volgens een politiewoordvoerder hebben dit jaar al zeker tien bejaarden aangifte gedaan van een dergelijk voorval.

In een confrontatie tussen een van de eerder gedupeerde bejaarden en de zes aangehouden kinderen, bleek de vrouw overigens geen van hen te herkennen. De kinderen zelf ontkennen iets met de andere overvallen te maken te hebben. Toch sluit de politie niet uit dat de kinderen bij meerdere overvallen betrokken zijn geweest.

“Rovende kinderen vormen een structureel probleem in Nieuwegein”, zegt een woordvoerder van de raad voor de kinderbescherming. “Het vermoeden bestaat dat er een soort bende actief is.” Omdat de kinderen niet strafrechtelijk mogen worden vervolgd zolang ze nog geen twaalf jaar zijn, hoeft de politie in principe niets door te geven aan de raad. “Nu is besloten dat wel te doen”, aldus de zegsman van de raad.

Volgens een woordvoerder van de Utrechtse politieregio gaat het om kinderen met “een achtergrond uit het voormalige Joegoslavië” die allen wonen in de wijk Batau in Nieuwegein. De woordvoerder wil echter nog niet spreken van een werkelijke bende, omdat dit juridisch nog moet worden aangetoond.

Dinsdag hield de politie in Nieuwegein zes kinderen aan in leeftijd variërend van acht tot twaalf jaar in verband met diefstal. De zes waren twee meisjes van tien en elf en vier jongens, twee van acht, één van tien en één van twaalf jaar oud. Ze werden op heterdaad betrapt toen zij een 77-jarige vrouw van haar tas wilden beroven.

Een controleur op de sneltram van Utrecht naar Nieuwegein zag het zestal 's middags op een houten brug nabij halte de Blokhoeve de oude vrouw omsingelen. De controleur en vijf collega's die bezig waren met een zwart-rijdencontrole stapten bij de eerstvolgende halte uit en renden terug naar de brug, waar ze de zes rovertjes in de kraag vatten. Ze bleken de vrouw van een tas met contant geld en huurbescheiden te hebben beroofd. De politie heeft tegen de twaalfjarige jongen proces-verbaal opgemaakt.

Vier van de betrokken kinderen staan onder toezicht van de raad voor de kinderbescherming.