Selectie; Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Over de opmars van de Amerikaanse uitvaartonderneming Service Corporation in Nederland. Het bedrijf heeft een bedenkelijke reputatie als gevolg van de agressieve verkoopmethoden aan nabestaanden. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Volgens peilingen zal maandag bij de verkiezingen 20 procent van de Noren voor extreem-rechts stemmen. Netwerk sprak onder meer met de sociaal-democratische premier Jagland. Ned.1, 20.26-21.01u.

Nova Extra. Prins Willem Alexander in gesprek met Paul Witteman. Ned.3, 20.55-22.00u.

Nova. Met aandacht voor de verkiezingen in Schotland. Daarna reacties op het eerder vanavond uitgezonden interview met Willem Alexander van Broertjes (hoofdredacteur de Volkskrant), Lunshof (adjunct-hoofdredacteur Telegraaf) en Mulder (hoofdredacteur Leeuwarder Courant). Ned.3, 22.35-23.06u.

DOCUMENTAIRES

Wonderen der Natuur. Nederlandse natuurserie in zes delen over bekende nationale natuurparken. Deze keer het Krugerpark dat in het noordoosten van Zuid-Afrika ligt en een oppervlakte heeft van bijna de helft van Nederland. De toekomst van het goed onderhouden park is onder de regering van Nelson Mandela onzeker. De zwarte bevolking zou er liever landbouwgrond van maken. Ned.3, 19.20-19.55u.

People's Century. Serie waarin de geschiedenis wordt verteld door ooggetuigen. Het lot van een heel continent lag in handen van de Grote Drie toen deze aan het eind van de WO II de kaart van Europa hertekenden. Als gevolg van hun beslissingen werden miljoenen mensen verplaatst en gedeporteerd. BRTN2, 20.30-21.20u.

Leviathan. Achtdelige serie documentaires over actualiteiten in hun historische context. Deze keer over de tweedeling van Ierland. BBC2, 20.30-21.00u.

Werelden: Catherina de Kleine. Zweedse documentaire over een Russische vrouw die opgroeide in communistisch Rusland en ondanks de omwenteling en een onzekere toekomst vasthoudt aan haar idealen. Ned.1, 21.08-21.44u.

Horizon: Crater of Death. Voor de ondersteuning van de theorie dat het uitsterven van de dinosaurussen werd veroorzaakt door een meteorietinslag werd in 1979 bewijsmateriaal gevonden. BBC2, 22.25-23.15u.

Panorama: Congo Road. Portret van Kabila, president van Congo, voormalig Zaïre. BRTN1, 22.30-23.00u.

QED - Challenging Children. Over kinderopvoeding in het Groot-Brittannië van de jaren '90. De ouders van de autistische Jordan, stuurden hun kind naar een therapeutisch centrum in Massachusetts, VS. BBC1, 23.20-0.20u.

The Fine Art of Seperating People from their Money. In de tweede aflevering van drie documentaires over de invloed van reclame, ingeleid door Dennis Hopper, aandacht voor het gebruik van humor in commercials. Ned.3, 23.25-0.10u.

FILM

Les Bois noirs (Jacques Deray, 1989, Frankrijk). Door Cahiers du Cinma-redacteur Pascal Bonitzer geschreven bewerking van melodrama viel in Franse bioscoop als een baksteen. Jonge actrice Beatrice Dalle ('Betty Blue') huwt kasteelheer uit de Prigord en valt in diens woud ten prooi aan noodlottige verveling. TV5, 20.00-21.30u.

.The Sting (George Roy Hill, 1974, VS). Even succesrijke als vermakelijke misdaadkomedie herenigde Paul Newman en Robert Redford en won zeven Oscars. In het Chicago van 1936 lichten zij kunstig gangster Robert Shaw op, terwijl regisseur Hill vakbekwaam het publiek verlinkt. RTL5, 20.30-22.55u., onderbroken door reclame.

The Lady Gambles (Michael Gordon, 1949, VS). Matig melodrama met Barbara Stanwyck als een vrouw wier gokverslaving haar huwelijk onder druk zet. Z/W Duitsl.3-West, 23.18-0.53u., tweetalig.

Hush... Hush, Sweet Charlotte (Robert Aldrich, 1965, VS). Sfeerrrijke psychologische griezelfilm bewandelt pad van 'Whatever Happened to Baby Jane?'. Bette Davis wordt gestaag waanzinniger wanneer zij zich geplaagd ziet door de geest van de verloofde die zij vermoord zou hebben. Ook met Olivia de Havilland, Joseph Cotten. Duitsl.2, 23.45-1.55u., zwart-wit, nagesynchroniseerd.

The Prince of Pennsylvania (Ron Nyswaner, 1988, VS). Door de scenarist van 'Philadelphia' geregisseerde, eigenzinnige komedie schetst de provinciale verwarring en wanhoop in een mijnwerkersstadje. Rebellie van Keanu Reeves tegen vader Fred Ward mondt uit in plannen om hem te ontvoeren. Duitsl.1, 0.50-2.20u., nagesynchroniseerd.

.The Strawberry Blonde (Raoul Walsh, 1941, VS). Plezierige komedie is een remake van 'One Sunday Afternoon' (1933). James Cagney speelt Gary Coopers rol van tandarts die in het Brooklyn van de eeuwwisseling, door toedoen van Rita Hayworth begint te twijfelen aan huwelijk met Olivia de Havilland. Morgen, BBC2, 11.30-13.05u., zwart-wit.

Blau blüht die Enzian (Franz Antel, 1973, West-Duitsland). Schlagerfilm met Ilja Richter, gesitueerd in een hotelvakschool in winters Kitzbühel. Morgen, Duitsl.1, 14.30-15.55u.

AMUSEMENT

Het wereldje: Fans, groupies en critici. Kijkje achter de schermen van de Nederlandse muziekindustrie. Herman Brood vertelt dat hij alleen maar muziek maakt vanwege de groupies, Frank Boeijen praat over de confrontatie met flauwvallende idolen en Normaal-zanger Bennie Jolink heeft veel steun gehad van zijn fans. Veronica, 21.25-22.05u.

MUZIEK

Erik Satie. Portret van de Franse componist Erik Satie (1866-1925), met bijdragen van pianist Robert Spour, Mario Bottazzi, componist Pierre Boulez en Robert Ashley. Duitsl.1, 23.00-23.45u.