Scherpe kritiek VS op Tokio; Economie van Japan gekrompen

TOKIO, 11 SEPT. De Japanse economie is in het tweede kwartaal van dit jaar met 2,9 procent gekrompen ten opzichte van de voorgaande drie maanden. Het overschot op de betalingsbalans liep verder op. Tegelijkertijd hebben de VS hun kritiek op het Japanse handelsbeleid verscherpt.

Het was het slechtste groeiresultaat sinds de inzinking met 3,4 procent begin 1974 als gevolg van de oliecrisis. Het officiële bureau voor economische planning (EPA), dat het groeicijfer vanmorgen bekendmaakte, wijt de terugslag grotendeels aan de verhoging van de omzetbelasting met 3 tot 5 procent per 1 april. Hierdoor liepen de consumentenbestedingen flink terug.

Volgens het EPA zal de economie de komende periode herstel laten zien, maar lijkt het “moeilijk” de groeiraming van 1,9 procent op jaarbasis voor het in april begonnen begrotingsjaar te halen.

De toeneming van het bruto binnenlands product in het eerste kwartaal van 1997 ten opzichte van het voorgaande kwartaal 1,6 tot 1,4 procent. Deze zeer forse groei moet worden toegeschreven aan de scherpe stijging van de aankopen door consumenten, die vooruitliepen op de verhoging van de omzetbelasting per 1 april. Over het eerste halfjaar van dit jaar was er een groei van 0,4 procent ten opzichte van de tweede helft van 1996.

Het overschot op de lopende rekening van de Japanse betalingsbalans nam in juli voor de vierde achtereenvolgende maand fors toe. Ten opzichte van juli van het afgelopen jaar schoot het surplus met 62,7 procent omhoog tot 906 miljard yen (15,4 miljard gulden), aldus het ministerie van Financiën vanmorgen. De stijging van het overschot op de lopende rekening, de breedste graadmeter voor de internationale handel in goederen en diensten, volgt op een gestage daling in de afgelopen vier jaar.

De ommekeer heeft al eerder kritiek uitgelokt van de VS, die forse tekorten hebben in de handel met Japan. De VS verlangen dat Japan meer doet om de binnenlandse vraag te verruimen en zo de import te bevorderen. De Japanse import stagneert, terwijl de export fors groeit onder invloed van de waardedaling van de yen. De Amerikaanse minister van Financiën, Robert Rubin, maakte gisteren duidelijk zijn Japanse ambtgenoot aan de tand te zullen voelen op de bijeenkomst van de zeven belangrijkste industrielanden (G-7) op 20 september in Hongkong aan de vooravond van de jaarvergadering van het Internationaal Monetair Fonds. Rubin zei “een beter begrip te willen krijgen van wat er aan de hand is”. (Reuter, AP, AFP)