Santer ziet geen reden voor uitstel van EMU

BRUSSEL, 11 SEPT. Het moet nu maar eens uit zijn met het gespeculeer of de Economische en Monetaire Unie (EMU) er wel of niet komt. “De eenheidsmunt zal een realiteit zijn op 1 januari 1999 en een groot aantal lidstaten zal er vanaf het begin aan deelnemen.”

Die ferme taal sprak gisteren de voorzitter van de Europese Commissie, Jacques Santer. De als altijd goedgeluimde Santer hield voor de internationale pers een toespraak om het nieuwe werkjaar in te luiden en om de media bij te praten over de plannen van de Commissie. Santer doceerde: “Het is nu echt niet meer het moment om het publiek schrik aan te jagen wat betreft de sterkte van de nieuwe munt en de economische sector, die zich technisch moet voorbereiden, onzeker te maken.”

De afgelopen weken zaaiden vooral Duitse politici en de president van de Bundesbank twijfel over de EMU. Santer noemde geen namen van sceptici, maar hij noemde hun “bijna dagelijkse” verklaringen “overbodig en soms onverantwoord”. Uitstel is volgens de Commissievoorzitter niet meer mogelijk: de weg naar de EMU is op een point of no return.

Santer leek te beseffen dat de ruim 18 miljoen werklozen in de Europese Unie minder op de EMU zitten te wachten dan op een baan. Werkgelegenheid is volgens hem “prioriteit der prioriteiten”. Hij beloofde dat de Commissie begin oktober komt met voorstellen voor Europese richtlijnen voor werkgelegenheid, analoog aan de bestaande economische richtlijnen.

Santer steunde hiermee zijn opvolger als premier van Luxemburg, Jean-Claude Juncker, die eind november een Europese werkgelegenheidstop moet organiseren. Juncker, die aanvankelijk weinig voelde voor de top die hoge verwachtingen wekt, bleek vorige week veel optimistischer. Hij noemde toen als een inzet van de top dat er Europese richtlijnen voor werk komen. Hij heeft al voorgesteld de werkgelegenheids- en werkloosheidsratio van de drie EU-landen die op dit moment het beste presteren tot norm voor de vijftien lidstaten te verheffen. Als de methode van criteria die regelmatig getoetst worden werkt voor de EMU, waarom dan niet voor werk? zei Juncker.

Elders in Brussel pleitte gisteren echter de Nederlandse liberale politicus Frits Bolkestein voor een nationaal werkgelegenheidsbeleid. Blauwdrukken voor groei en werkgelegenheid bestaan niet, zo hield Bolkestein zijn gehoor van liberale Europarlementariërs voor. Ieder land heeft zijn eigen karakteristieken en sociaal-culturele achtergrond. Verder dan informatie-uitwisseling moet volgens Bolkestein een Europees werkgelegenheidsbeleid niet gaan.