Rwanda en Congo willen rust in grensgebied

KIGALI, 11 SEPT. Rwanda en Congo (voorheen Zaïre) zullen een gezamenlijke commissie in het leven roepen om de veiligheidsproblemen het hoofd te bieden die zijn gerezen in het grensgebied. Volgens recente berichten wordt daar zwaar gevochten. President Laurent-Désiré Kabila van Congo en zijn Rwandese collega, Pasteur Bizimungu, maakten de samenwerking gisteren bekend aan het einde van Kabila's eerste officiële bezoek aan Rwanda.

De veiligheids- en defensiecommissie zal ook maatregelen nemen tegen smokkel van waardevolle mineralen. In het oosten van Congo wordt onder meer goud gewonnen.

Kabila, wiens rebellenleger na een acht maanden durende campagne ex-president Mobutu verdreef, noemde het “een natuurlijke ontwikkeling” dat beide landen samenwerken ter bestrijding van de onrust in het oosten van Congo. Tutsi-militairen van het Rwandese Patriottische Leger (RPA) hielpen Kabila's rebellenleger Mobutu te verdrijven. Kabila schreef de veiligheidsproblemen in oostelijk Congo toe aan Hutu-rebellen uit Rwanda en “marginale Congolese groepen”. Rwandese officieren spreken overigens tegen dat hun troepen aan de Congolese kant van de grens worden ingezet.

Paul Stromberg, woordvoerder van het Hoge Commissariaat voor vluchtelingen van de Verenigde Naties (UNHCR) in het gebied van de Grote Meren, zei gisteren in de Rwandese hoofdstad Kigali dat de afgelopen tien dagen zo'n 7.000 Congolese burgers het oostelijke district Masisi zijn ontvlucht naar Goma, een stad aan de grens met Rwanda. Zij zouden de wijk hebben genomen voor zware gevechten in Masisi. Volgens waarnemers ter plaatse zijn soldaten van het voormalige, door Hutu's gedomineerde leger van Rwanda (FAR) en Rwandese Hutu-milities, de Interahamwe, slaags geraakt met het nieuwe Congolese leger van president Kabila. Analisten schrijven het geweld mede toe aan de vijandigheid in oostelijk Congo jegens Tutsi-soldaten van het RPA die Kabila's troepen hebben gesteund tegen het leger van Mobutu. Zij zouden ter plaatse stuiten op verzet van zogenaamde Mai-Mai, krijgers die behoren tot de oorspronkelijke bevolking ten noorden en zuiden van het Kivumeer. (AP)

P Theologie, Katholieke Universiteit Brabant, Tilburg.