Pieper tweede Europeaan in de top van Compaq

ROTTERDAM, 11 SEPT. Compaq Computer heeft de Nederlander R. Pieper aangesteld als vice-president. Pieper krijgt verantwoordelijkheid voor de wereldwijde verkopen van Compaq, de marketing en klantenondersteuning. Pieper maakte deze zomer zijn entree bij Compaq gelijktijdig met de overname van Tandem waarover Pieper sinds eind begin jaar de leiding had.

Als eerste commerciële man heeft Pieper (40), een voormalig basketballer, bij Compaq een belangrijke plaats veroverd. Compaq telt volgens een woordvoerder tientallen vice-presidenten, maar slechts een tiental daarvan rapporteert direct aan topman Pfeiffer. Opmerkelijk is dat het Amerikaanse Compaq met de aanstelling van Pieper naast Pfeiffer (een Duitser) een tweede Europeaan in een topfunctie heeft aangesteld.

“Wij zoeken naar leiders die zich bewezen hebben om aan de eisen van onze klanten te voldoen”, aldus president E. Pfeiffer gisteren in een geschreven verklaring. “De ervaring en expertise van Pieper biedt ons een ideale combinatie van ondernemerschap en strategie.”

Compaq is wereldmarktleider op het gebied van personal computers en streeft naar een topdrie positie op de computermarkt (van pc's tot allerlei computersystemen voor grote en kleine bedrijven). In het afgelopen jaar behaalde Compaq (samen met Tandem meer dan 26.000 werknemers) een omzet (exclusief Tandem) van ruim 18 miljard dollar.

Pieper, aan de TU Delft suma cum laude afgestudeerd in wiskunde en informatica, heeft een bliksemcarrière achter de rug in de Europese en Amerikaanse computerbranche. Hij maakte naam met zijn duidelijke visie. “Ik heb inmiddels de naam een hi-tech turn around-artiest te zijn”, zei hij in het voorjaar van 1996 in een interview met deze krant. “Tandem heeft dat nu nodig, tien keer meer dan ooit tevoren”, zei hij over de onderneming waarvan hij toen sinds enkele maanden de leiding had. “De klok tikt te langzaam bij Tandem”, hield hij zijn werknemers voor. Compaq heeft drie miljard dollar betaald voor Tandem, dat vooral bekendheid geniet als leverancier van zogeheten fouttolerante computers die cruciale taken uitvoeren binnen bedrijven. Tegelijk met de aanstelling van Pieper maakte Compaq ook bekend dat E. Pesatori zal aanblijven als uitvoerend directeur van Tandem. Evenals Pieper zal hij direct rapporteren aan Pfeiffer.