Optieplan Brunel voor alle ingenieurs

AMSTERDAM, 11 SEPT. Beursnieuweling Brunel werkt aan een unieke optieregeling: alle driehonderdduizend ingenieurs in Nederland kunnen dit jaar intekenen op opties van het technisch detacheringsbureau.

Het addertje onder het gras is dat de ingenieurs hun koerswinst alleen kunnen verzilveren als ze minimaal drie maanden via Brunel zijn uitgezonden.

De optieregeling is de truc die Brunel heeft bedacht om het tekort aan technisch en automatiseringspersoneel op te vangen. Het detacheringsbureau heeft tot nu toe 110.000 Nederlandse ingenieurs in zijn bestand opgenomen, maar wil liefst naar een dekking van 100 procent.

De komende maanden moet Brunel bepalen hoeveel opties iedere ingenieur, inclusief technische studenten, kan krijgen. Volgens de financiële man S. Parsser zal het in elk geval gaan om “een bedrag waar mensen plezier aan hebben”. De onderneming heeft de komende vijf jaar opties op circa een miljoen aandelen beschikbaar.

Of de opties van Brunel ook lucratief blijken, hangt vooral af van de beurskoers en die is niet bemoedigend. De detacheerder verloor gisteren 1,20 gulden op 42,50 na de publicatie van halfjaarcijfers. Afgelopen maanden dook de koers zelfs enkele keren onder de introductieprijs van 41 gulden waarmee Brunel in juni naar de beurs ging.

Beleggers bleken teleurgesteld in de ruim 35 procent hogere halfjaarwinst (12,1 miljoen gulden) die Brunel gisteren publiceerde. Voor heel 1997 verwacht de detacheerder zelfs een winst van 30 miljoen gulden, een stijging van ruim 58 procent.

Voor hij de opmerkelijke beursreactie op de mooie cijfers had gezien, stelde Brunel-topman J. Brand nog: “De markt heeft altijd gelijk.”

De onderneming zegt afgelopen halfjaar te hebben geprofiteerd van de schaarste op de arbeidsmarkt voor hoger technisch personeel. De omzet steeg in de eerste helft van dit jaar met bijna 38 procent tot 158 miljoen gulden. De marges verbeterden.

“Dat laat zien dat wij wel degelijk in staat zijn goede prijzen te krijgen, hoewel daaraan bij onze beursgang is getwijfeld”, aldus Parsser.

Groei denkt Brunel de komende jaren ook te bereiken in detachering van niet-technisch personeel, onder wie accountants, marketingmanagers en juristen. Dat sommige ingenieursbureaus en machinebouwer Stork hun eigen personeel gaan detacheren ziet de onderneming nauwelijks als een bedreiging.

Brand: “Als de klant onze concurrent wordt, dan kunnen wij de concurrent worden van onze klant. Dat biedt ongelooflijk veel mogelijkheden.” (ANP)