Opkrabbelend Holec terug op beurs

AMSTERDAM, 11 SEPT. Holec keert op 24 september, na een afwezigheid van acht jaar, onder de naam Holec Holland weer terug op de Amsterdamse effectenbeurs. Maandag begint de inschrijving op aandelen van deze Hengelose leverancier van schakelsystemen voor de elektrische energietechniek. Bij grote interesse kan de inschrijvingstermijn eerder worden gesloten en kan de beursgang worden vervroegd.

Hoeveel aandelen op de beurs worden geplaatst en of dat nieuwe zijn of herplaatsingen maakt ABN Amro Rothschild, dat de beursgang begeleidt, pas maandagochtend bekend. De bank zal dan ook een indicatie geven van de introductieprijs. Een woordvoerster laat weten dat het vrij verhandelbare deel van de aandelen (de free float) ongeveer 70 tot 80 procent van het totale pakket zal bedragen.

Holec-personeel kon vorig jaar voor 80 gulden certificaten van aandelen kopen die het bedrijf uitgaf “om de motivatie onder de werknemers te vergroten.” Het personeel verwierf voor circa anderhalf miljoen gulden uiteindelijk een belang van 2,6 procent, wat de waarde van het bedrijf toen op zo'n 60 miljoen gulden bepaalde. Holec wil straks zo'n 70 à 80 procent van de bestaande aandelen herplaatsen.

De onderneming laat weinig los over het kapitaal dat het bedrijf wil aantrekken. Wel laat de directie weten dat de opbrengst volledig ten goede komt aan de nieuwbouw die tot het jaar 2000 op het industrieterrein Westermaat-Noord, aan de rand van Hengelo, moet verrijzen. Daaraan hangt een prijskaartje van 70 miljoen gulden. Onder de projectnaam 'Holec in One' wil het concern, dat een geschiedenis van fusies en versplinteringen kent, er weer op één locatie een eenheid gaan vormen.

Voor de bouwgrond heeft Holec intensief moeten onderhandelen met burgemeester en wethouders van Hengelo. Het college wilde de onderneming met haar 1.400 medewerkers behouden, maar Holec maakte bezwaar tegen de voorgestelde bouwlocatie. “Als ze niet met ons voorstel akkoord waren gegaan, waren we naar Almelo verhuisd. Daar was de wethouder niet blij mee”, zegt president-directeur G.A.A. Declercq.

Holec stond tussen 1969 en 1989 ook al aan de Amsterdamse beurs genoteerd. Toen het bedrijf werd ingelijfd door de eveneens beursgenoteerde Begemann Groep, schrapte zij de notering van Holec. Na zes slecht renderende jaren verkocht Begemann-topman J.F.A. van den Nieuwenhuyzen in 1995 de industriegroepen Middenspanning, Laagspanning en Algemene Toelevering aan Zwitserse (UBS Capitol) en Britse (CINVen) investeerders. Hieruit ontstond Holec Holland. De Hoogspanningsgroep verkocht Begemann aan de Oostenrijkse branchegenoot Elin. De overgebleven onderdelen - waaronder het in Ridderkerk gevestigde Holec Machines en Apparaten, dat zich toelegt op elektromotoren voor treinen en sneltrams - maken nog steeds deel uit van Begemann en staan volledig los van Holec Holland. Zodra Begemann ook deze industriegroepen van de hand doet vervalt het recht de naam Holec te hanteren.

Holec Holland is nu in rustiger vaarwater. Het concern heeft zich sinds 1995 snel hersteld van de malaise in de eerste helft van de jaren negentig. Vorig jaar boekte het concern een winst van 24,1 miljoen gulden op een omzet van 322,7 miljoen gulden. Holec verwacht dat het resultaat over dit jaar zes procent hoger uitvalt.

In de eerste zes maanden van 1997 was van de beoogde winststijging nog weinig te bespeuren. Eind augustus maakte het bedrijf een winst van 13,6 miljoen gulden bekend over dxe eerste 24 weken, slechts 3 procent hoger dan in dezelfde periode een jaar daarvoor. Het resultaat werd voor 1,2 miljoen negatief beïnvloed door boeking van verwachte aanloopverliezen op een gezamenlijke onderneming in China waarmee Holec vorig jaar van start ging.

Directeur Declercq kijkt liever niet terug op het sombere verleden van zijn organisatie. “Die tijden hebben we gehad”. Wel erkent hij dat de strategie destijds verkeerd was. “Het bedrijf vocht op markten waar het eigenlijk alleen maar kon verliezen. In de landen waar de marktaandelen van oudsher zijn verdeeld kun je jouw aandeel nauwelijks vergroten. Daarom investeren wij in opkomende markten, zoals Oost-Europa, Zuidoost-Azië en het Midden-Oosten.”

In Nederland zegt Holec op de markt voor systemen en componenten voor energievoorziening duidelijk marktleider te zijn, in concurrentie met Siemens en ABB. Van zijn opdrachten haalt Holec ruim 40 procent uit het buitenland. Volgens Declercq zal dat percentage toenemen. “Rond 2000 hopen we op 60 procent aan buitenlandse orders te zitten.”

    • Sjouke Rijper