Multimedia

Spoorboekje

De Nederlandse Spoorwegen (NS) hebben nu ook een on-line versie van de reisplanner. Het digitale spoorboekje is gratis op de mooi opgemaakte en overzichtelijke NS-site te raadplegen. Ook de internationale reisplanner is beschikbaar op het world wide web. De site vermeldt ook alle storingen en werkzaamheden aan het spoor.

www.ns.nl

National Geographic

Een aardige blik op New York biedt de site van de National Geographic. Een wirwar van kabels, gasleidingen, stoompijpen, metrobuizen en watertunnels, zo ziet New York er onder de grond uit. De National Geographic maakte een dwarsdoorsnede van de ondergrondse stad en vergat ook de te groot geworden en vervolgens door het toilet gespoelde alligators niet. Er leven overigens meer daklozen dan alligators onder de stad. Er zijn verschillende rondleidingen door de metro- en luchtbuizen van New York met prachtige foto's en fascinerende audiofragmenten.

www.nationalgeographic.com/features/97/nyunderground/docs/nymain.html

Shakespeare

Shakespeare and the Globe: Then and Now is een reconstructie van het Londen van Shakespeare en zijn theater The Globe. Het eerste Globe Theatre werd in 1599 in Southwark, nabij Londen, geopend. Waarschijnlijk werden Shakespeares toneelstukken Julius Caesar en Henry V er opgevoerd. Tot 1613 was het de standplaats voor Shakespeares toneelgezelschap The King's Men. In dat jaar brandde het af. Shakespeare and the Globe is een voortreffelijke multimediaproduktie van de Encyclopedia Brittancia Online. In totaal bevat de site meer dan 500 artikelen en 200 illustraties, waaronder interactieve kaarten en historische afbeeldingen.

shakespeare.eb.com/shakespeare/index2.html

Kaarten bestellen

De uitgaanssite Theater & Concert Online biedt nu ook de mogelijkheid kaartjes voor concerten en theatervoorstellingen rechtstreeks via het net te bestellen. Nadat de betaling, per credit card, is voldaan worden de kaarten opgestuurd. Op de site kunnen gebruikers op verschillende manieren programma-informatie opvragen, bijvoorbeeld per regio of genre. Meer dan vijftig podia hebben zich bij de besteldienst van Theater & Concert Online aangesloten.

www.theater.nl

Plattegronden

LokatieNet is een handige, geografische zoekmachine op Internet. De site bevat een complete database van plaatsnamen, straatnamen en postcodes in Nederland. Wie een postcode of een straatnaam intikt, ziet meteen een plattegrond met het bijbehorende stukje Nederland verschijnen. De kaartjes laten zich goed printen.

www.lokatie.net

19e Eeuwse foto's

Wie wil weten hoe er in de negentiende eeuw gereisd, gefotografeerd, gebouwd en gestemd werd, kan bij de Amerikaanse Library of Congress zijn hart ophalen. De site van de Library bevat verschillende digitale expostities van negentiende eeuwse foto's. In totaal zijn er duizenden foto's van bekende en onbekende fotografen van de burgeroorlog, landschappen, steden, transportmiddelen en scholen te zien.

lcweb2.loc.gov/ammem

World wide video

Het World Wide Video Festival vindt van 12 sept tot 6 okt plaats op verschillende lokaties in Amsterdam. In het Stedelijk Museum, de Melkweg, Bureau Amsterdam en bij MonteVideo worden meer dan nieuwe honderd video's, cd-roms, websites en installaties uit 25 landen getoond. Alle kunstwerken zijn in 1996 en 1997 geproduceerd en voor het merendeel nog nooit in Nederland vertoond. Op de website is een uitgebreid programma te vinden.

www.Desk.nl/vf

New York New York

Een van de aardigste dingen op de officiële website van het New Yorkse Empire State Building zijn de foto's van beroemde bezoekers die vanuit het observatorium de stad bekijken. Onder de VIPS bevinden zich de collie Lassie, koningin Elizabeth van Engeland en Fidel Castro. De twee uitkijkposten van het Empire State Building - op de 86e en 102de verdieping - trekken jaarlijks 3,5 miljoen bezoekers. Wie niet in de gelegenheid is naar New York te reizen of last heeft van hoogtevrees kan een virtueel bezoek aan het Empire State Building brengen.

www.esbnyc.com

Informatie over deze rubriek kunt u sturen naar Agenda NRC Handelsblad, Postbus 8978, 3009 TH Rotterdam