MKB bedingt lager tarief voor chipkaart

DELFT, 11 SEPT. MKB-Nederland heeft met de Postbank en ING Bank een gereduceerd tarief bedongen voor betalingen met een chipper of chipknip. De werkgeversorganisatie voor het midden- en kleinbedrijf biedt zijn leden tegelijkertijd een apparaat aan waarmee klanten zowel met een chipper (Postbank) als een chipknip (overige banken) kunnen afrekenen.

Door de financiële drempel voor winkeliers te verlagen denkt MKB-Nederland het gebruik van de chipkaart te stimuleren. De Nederlandse banken hebben beloofd voor het einde van volgend jaar gezamenlijk ongeveer 20 miljoen chipkaarten in omloop te brengen.

Veel winkeliers en horecabedrijven stellen zich volgens MKB-Nederland nog afwachtend op omdat zij de transactiekosten die de banken in rekening brengen en de aanschafprijs van apparatuur te hoog vinden. Onderhandelingen met Interpay (de gezamenlijke banken) over een tariefsverlaging liepen tot nu toe op niets uit.

Ook de consument loopt nog niet erg warm voor het chippen, maar dat is volgens de banken een kwestie van wennen. Met de pinpas heeft het ook enkele jaren geduurd voordat hij was ingeburgerd.

MKB is van meet af aan voorstander geweest van het gebruik van de chipkaart als betaalmiddel omdat die ook voor winkeliers goedkoper en sneller is dan pinnen. Niettemin vond de organisatie de kosten nog te hoog, temeer daar er geen apparaat bestond dat zowel chipper als chipknip accepteerde. De kaarten verschillen technologisch en vergen verschillende afleesapparatuur.

De bedoeling is dat klanten de chipkaarten gebruiken voor kleine betalingen, tot zo'n veertig gulden, waardoor er minder kleingeld in omloop komt. De chipkaart is een soort elektronische portemonnee die oplaadbaar is tot een bedrag van vijfhonderd of duizend gulden.

MKB schrijft deze week 80.000 leden aan die mogelijk in het aanbod geïnteresseerd zijn. Naast verlaagde abonnementskosten betalen zij tot 1 januari 1999 0,6 procent van de via chipkaarten behaalde omzet aan transactiekosten. Die kosten bedragen nu 0,8 procent voor de chipknip en 0,7 procent voor de chipper. (ANP)