Maleisië schuift megaprojecten op de lange baan

Minister van Financiën Anwar Ibrahim maakte gisteren een nieuwe serie bezuinigingen bekend, die volgen op maatregelen die vorige week werden aangekondigd. De bezuinigingen moeten leiden tot een verkleining van het handelstekort dat de afgelopen jaren door de sterk gestegen import hard is gegroeid.

Maleisië wil het handelstekort dit jaar terugbrengen tot vijf procent van het bruto nationaal produkt. In 1998 moet het tekort verder worden teruggebracht tot vier procent, zei Anwar gisteren.

Het meest opvallende besluit behelst uitstel van de bouw van de nieuwe, volledig computergestuurde hoofdstad Putrajaya, ten zuidwesten van de huidige hoofdstad Kuala Lumpur. Verder zal de overheid haar eigen uitgavenpatroon drastisch bijstellen. Zo zullen alle grote uitgaven die op stapel staan, waaronder door het ministerie van Defensie bestelde apparatuur, opnieuw bekeken zullen worden. “Ik hoop dat het bedrijfsleven, en ook onze burgers, ons volgen in het terugdringen van het aantal geïmporteerde goederen”, zei Anwar gisteren.

Vorige week, toen de aandelenkoersen op de beurs van Kuala Lumpur en de waarde van de Maleiesche ringgit historische diepten hadden bereikt, maakte de regering al bekend de uitvoering van een aantal projecten op te schorten, waaronder de bouw van de omstreden Bakun-stuwdam in de regenwouden van Sarawak, op het eiland Borneo. Ook de bouw van 's werelds meest langgerekte winkelcentrum, 'Linear City' in Kuala Lumpur, de constructie van een vliegveld in het noorden van Maleisië en de aanleg van een aantal snelwegen zijn sinds vorige week opgeschort.

Met de nieuwste bezuinigingsbesluiten komt een voorlopig einde aan een lange lijst vol ambitieuze plannen die premier Mahathir de komende jaren wilde uitvoeren. Veel projecten die nu tot nader order zijn uitgesteld maakten onderdeel uit van zijn plan 'Vision 2020', hoopvol verwijzend naar het jaar waarin Mahathir zijn land wil laten behoren tot de ontwikkelde landen van de wereld. Mahathir was hard op weg in dat streven: in de zestien jaar dat hij premier van Maleisië is, groeide het land uit tot een van Azië's high-tech economieën die al bijna tien jaar gemiddeld acht procent per jaar groeit. Volgens Anwar zal de economie van Maleisië overigens dit jaar nog steeds met acht procent groeien.

Analisten spraken eerder deze zomer massaal hun zorgen uit over het groeiende tekort op de handelsbalans en voorspelden een sterke daling van de groei van de Maleisische economie. Maleisië werd vervolgens meegesleurd in de financiële malaise die veel Zuidoost-Aziatische landen trof nadat Thailand begin juli onder druk zijn munt devalueerde. De devaluatie van de Thaise baht was het eerste duidelijke teken dat de Aziatische wondereconomieën hun beste tijd gehad hebben. Mahathir gaf lange tijd 'westerse speculanten' de schuld van de financiële crisis. De aantijging leidde tot een massale uittocht van buitenlandse beleggers.

    • Max Christern