Klacht Brunssum over lekken notulen

BRUNSSUM, 11 SEPT. Het college van burgemeester en wethouders van het Limburgse Brunssum wil een onderzoek naar het uitlekken van vertrouwelijke notulen. Daartoe is aangifte gedaan van schending van vertrouwelijkheid. Het college besloot hiertoe nadat een regionale krant had gepubliceerd over wantoestanden bij het brandweerkorps in de gemeente. Die artikelen waren gebaseerd op notulen van een besloten vergadering.

In de verslaglegging zou staan dat enkele brandweerlieden van het Brunssumse korps een vrouwelijke collega hebben verkracht. De vrouw heeft daarvan echter geen aangifte gedaan bij de politie. Tevens zou een medewerkster maandenlang systematisch zijn gepest. Volgens de krant spreekt burgemeester F. Jacobs in de notulen van een 'buitengewoon vrouwonvriendelijke cultuur'.

Het korps in Brunssum maakt zich volgens de aangehaalde notulen ook schuldig aan overmatig alcoholgebruik en valsheid in geschrifte door middel van ongeoorloofde declaraties. Noch gemeente noch brandweer wil iets loslaten over de kwestie. Een woordvoerder van de justitie in Maastricht bevestigt dat er aangifte is gedaan van schending van vertrouwelijkheid.

Zij laat tevens weten dat de in opspraak geraakte brandweercommandant van het korps al eerder disciplinair gestraft is voor valsheid in geschrifte en oplichting. Het college van B en W probeerde toen de brandweercommandant strafrechtelijk aan te pakken, maar kreeg nul op het rekest wegens gebrek aan bewijs. De commandant is vervolgens disciplinair gestraft.