Kinderagenda

Aap, noot, kunst

Hoe kijken kinderen naar kunst, wat vinden ze mooi en waarom? Dertig leerlingen van de Rotterdamse basisschool 't Landje hebben begin dit jaar Museum Boijmans Van Beuningen verkend, hun favoriete kunstwerk uitgekozen en ook gezegd waarom. Zo vertelde een meisje bij het werk van haar keuze 'Grijs en oranje op kastanjebruin' van Mark Rothko 'het oranje is heel fel, het wil niet meer op het schilderij blijven zitten'. En een andere leerlinge maakte bij 'haar' schilderij 'Het Lam' van Franz Marc een gedichtje: 'Schaap/Droevig schaap/Kan niet eten/Waaiende wolken, krachtige storm'. Op de tentoonstelling 'Kinderen kiezen kunst', onderdeel van het R festival, zijn niet alleen de originele kunstwerken met het commentaar van de leerlingen te zien, maar ook hun reactie in de vorm van een (computer)tekening. En om het nog ingewikkelder te maken heeft het museum aan drie kunstenaars gevraagd op hun beurt iets te doen met de reacties van de kinderen. Een van de kunstenaars is fotografe Daria Scagliola, zij heeft geprobeerd de opmerkingen die de kinderen maakten bij het zien van de kunst in het museum in foto's te verbeelden. Zo kon ze aan de wens van Danny voldoen om een van de pronkstukken uit het museum - een uit de zestiende eeuw daterende in zilver gevatte nautilusschelp - bij hem thuis op de televisie te hebben staan. Behalve deze tentoonstelling is er ook nog bij de afdeling Moderne Kunstnijverheid/Industriële Vormgeving 'Als ik la-ter groot ben' te zien met rare stoelen in een vreemde opstelling, stoelen uit vreemde materialen en met rare vormen. Ook is er 'Een woud vol activiteiten' een speciale ruimte in het museum is omgetoverd in een groot sprookjesbos. Hierin gaan kinderen onder professionele leiding zelf aan het werk. Er komen kinderboekenschrijvers als Dick Bruna, Max Velthuijs, Annamarie van Haeringen en Armando voorlezen, er is poppentheater en een optreden van een mimi-speler. Volgende week zullen we in de kinderagenda de juiste data en activiteiten vermelden. De tentoonstellingen worden op woensdag 17 september feestelijk geopend om 17u, vanaf 15u30 speelt de jeugdtheaterschool en om 16u treedt het koor van het Erasmiaans Gymnasium op. De toegang is gratis.

*Aap, Noot, Kunst (R festival) in Museum Boijmans van Beuningen, Museumpark 18-20, Rotterdam. Opening 17 september.

Slak

De meeste kinderen vinden slakken eigenlijk een beetje eng, ze zijn zo glibberig, maar ook wel bijzonder want welk dier draagt er nu een huisje op zijn rug. Woensdagmiddag 17 september om 13u30 organiseert de Vereniging Natuurmonumenten vanuit het bezoekerscentrum De Wieden in Sint Jansklooster een middag van kinderen van 4 t/m 7 jaar over slakken. Buiten wordt naar slakken gezocht, binnen worden slakken met hun huisje geschilderd en tot slot wordt er een verhaal over slakken verteld. Kosten ƒ 1

*Kindermiddag over slakken op 17 september om 13u30 in bezoekerscentrum De Wieden van de Vereniging Natuurmonumnten, Beulakerpad 1, Sint Jansklooster. Aanmelden op 0527-246644.

Joost aan tafel

Wat eten we vandaag? Als kinderen het voor het zeggen zouden hebben dan was het antwoord frites, pizza en ijs. In de zeventiende eeuw bestonden die lekkernijen allemaal niet, maar wat aten de kinderen toen? Om dat te weten te komen moet je zondag 14 september met Joost de Suppoost aan tafel gaan. Tijdens de VSB Museumzondag neemt hij de kinderen mee op een speciale rondleiding door het museum; hij laat ze schilderijen zien, die alles met eten te maken hebben. Vegetariërs moeten deze rondleiding misschien maar overslaan omdat er op nogal wat schilderijen veel dode beesten voorkomen.

* Wat eten we vandaag? Rondleiding vanaf 5 jaar om 11u, 13u en 15u, vertrekpunt (de voorhal op bovenverdieping), duur 45 minuten. In de filmzaal twee afleveringen van het tv-programma Het Klokhuis om 11u15, 12u15, 13u15, 14u15, 15u15 en 16u15. In Groot Verhaal op Zaal legt Jeroen Kramer uit wat er zo bijzonder is aan Rembrandts beroemde schilderij De Nachtwacht, voor kinderen vanaf 8 jaar om 12u, 13u en 14u. Muziek maken met een kinderdiploma als beloning van 11u tot 16u en kinderen tot 10 jaar kunnen ook zelf met een Joost de Suppoost puzzelboekje op stap of vanaf 10 jaar meedoen met een speurtocht.

Op 14 september in het Rijksmuseum, Stadhouderskade, Amsterdam. Inl 020- 6732121.

Zeepkisten

Heb je in de schuur of garage toevallig nog een oude in de vakantie gebouwde zeepkist staan, bewaar 'm dan in ieder geval tot dit weekend. Op 13 en 14 september wordt er in het Autotron, Rosmalen de Zeepkisten Challenge '97 gehouden. Kinderen van 6 tot 16 jaar kunnen daar met een eigengebouwde zeepkist strijden om de prijs voor de snelste of de origineelste zeepkist. Maar er worden wel wat eisen aan de kisten gesteld: zo zit er een bocht in het parcours, zodat de zeepkist meer moet kunnen dan alleen rechtuit rijden.

En poppen- en berenverzamelaars kunnen ook hun slag slaan. Er zijn demonstraties en kraampjes waar materiaal, boeken, bladen en patronen te vinden zijn. De poppen- en berendokter houdt op beide dagen spreekuur en verder zijn er poppen van celluloid uit de jaren '20 en '30, van porselein en papier maché te bewonderen.

*Zeepkistenwedstrijden voor kinderen van 6 tot 16 jaar in het Autotron Graafsebaan 133, Rosmalen op 13 en 14 september. Aanmelden en

inl 073-5219050. Toegang ƒ 17,50 voor kinderen van 4 tot 12 jaar

daarboven ƒ 19,50.

Voorleesmiddag

De honing die de dwergjes elk najaar uit de paarse heidebloemetjes knepen, was bedoeld voor de winter. De dwergjes aten het niet meteen op, ze stopten de honing in bewaarpotten en likten alleen hun vingers af om alvast te proeven. Maar nu het bijenvolk op de hei was komen wonen en hun eigen honing opaten, kregen de dwergjes voor deze winter niet genoeg volle potjes, Wie wil weten wat kleine Pier, het dwergje nog meer beleeft samen met de bijen, de vlinders en de konijntjes moet naar de voorleesmiddag in bezoekerscentrum Oisterwijk van de Vereniging Natuurmonunmenten komen op zaterdag 13 september. Na het voorlezen wordt er buiten naar de dieren uit het verhaal en hun sporen gezocht.

Voor kinderen tot 8 jaar, toegang ƒ 1

*Voorleesmiddag op 13 september om 14u voor kinderen tot 8 jaar in

bezoekerscentrumn Oisterwijk, van Tienhovenlaan 5, Oisterwijk.

Aanmelden op 013-5219209.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar NRC Handelsblad, Kinderagenda, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam.

    • Tonny Schoemaker