Hotel; Florence in Maastricht

Hotel Botticelli, Papenstraat 11 Maastricht. tel 045-3526300 Kamers van ƒ 160 tot 280 voor twee pers.

'Wat een prachtige kamer', zegt een van de medehotelgasten die even een blik werpt door de openstaande deur. We leunen achterover tegen de forse kussens die net boven het bed tegen de muur hangen en kijken nog eens rond in de grote kamer met de allure van een salon. We zien de zachtgele wanden, de marmeren open haard, de post-moderne Florentijnse lampen en de fresco van de drie gratiën die de muur tegenover het bed siert. We ervaren de warmte van het Sienarood, één van de dominante kleuren in het interieur. We weten van de goed uitgeruste badkamer, waar een klein plastiek van drie, aanmerkelijk minder gracieuze, mannen in de muur boven het bad is opgenomen. We vergeten het houtfineer en het namaak-smeedwerk. En we kunnen de lof alleen maar beamen.

In veel hotels loont het niet de moeite eens in een andere kamer te kijken. Ze hebben standaardkamers met een standaardinrichting die voldoen aan een nondescripte internationale norm. Maar hotel Botticelli is anders. Het hotel is gehuisvest in een aantal historische panden in het centrum van Maastricht vlak bij het Vrijthof. Een eigen karakter kan het niet worden ontzegd. Het ideaal van de eigenaars zou een hotelletje in Florence zijn geweest en uiteindelijk hebben ze hun droombeeld in Maastricht verwezenlijkt. De inspiratiebron voor de inrichting en de aankleding is de Italiaanse renaissance. Enige scepsis komt boven als je zoiets leest, maar wie de zorg en de liefde ziet waarmee het is gebeurd, geeft zich gauw gewonnen. En zijn we in Maastricht niet altijd al in den vreemde in eigen land?

Het Italiaanse thema is ver en consequent doorgezet. Het zuidelijke kleurpalet van Sienarood en zachtgeel, met gouden, blauwe en groene accenten tref je door het hele hotel aan. In de lounge en de ontbijtzaal hangen kroonluchters, er staan palmen en op een aantal muren zijn verdienstelijke trompe-l'oeil schilderingen aangebracht. Op een tafeltje ligt quasi achteloos een boek over het werk van Botticelli, met de Geboorte van Venus op het omslag.

We bezoeken het in dit voorjaar geopende hotel, dat nog in geen enkele gids stond, aan de vooravond van onze vakantie in Italië. Een toepasselijker voorproefje is niet denkbaar. En de daarop volgende weken leveren veel vergelijkingsmateriaal op.

Zo is het ontbijt gelukkig niet van Italiaanse kwaliteit. Het is het beste ontbijt van hier tot Rome, stellen we proefondervindelijk vast. We genieten het bij het open raam met uitzicht op de binnentuin, die met een geometrisch vijvertje en wat beeldhouwwerkjes op de assen is opgesierd. Achter de tuinmuur rijst het oude Gouvernementsgebouw op. In de ontbijtzaal klinkt zachte klassieke muziek. Het ontbijt is royaal, lekker en verzorgd. Zo staan er naamkaartjes bij de verschillende kazen, waaronder een Bel Pease. Ook die hebben we, net als een behoorlijk glas jus-d'orange, in Italië niet aangetroffen. Botticelli heeft overigens geen restaurant, maar dat mag in het centrum van Maastricht nauwelijks een bezwaar heten. Op loopafstand zijn veel restaurants, van eenvoudig tot behorend tot de beste van Nederland.

De sympatieke, verzorgde instelling die uit het interieur spreekt, geldt ook de ontvangst en de persoonlijke benadering van de gasten. Een beginnende verkoudheid op de zeer regenachtige avond wordt onmiddellijk opgemerkt en 's ochtends bij het ontbijt wordt nog eens naar de gezondheidstoestand geïnformeerd. Ook dat hebben we in Italië niet meegemaakt, maar daar regende het weer minder.

    • Joep Habets