Hashimoto herkozen als partijleider LDP, vernieuwt zijn kabinet

TOKIO, 11 SEPT. De Japanse premier Ryutaro Hashimoto heeft vandaag zijn kabinet herschikt nadat hij eerder op de dag was herkozen als voorzitter van de regerende Liberaal Democratische Partij (LDP). De herschikking is een zuiver interne aangelegenheid van de LDP.

Het nieuwe kabinet telt slechts drie ministers die deel uitmaakten van de voorgaande ploeg, onder wie Hiroshi Mitsuzuka (Financiën) en Fumio Kyuma (Defensie). Buitenlandse Zaken is voor veteraan Keizo Obuchi, terwijl de opvallendste benoeming Koko Sato is, die in 1986 tot twee jaar gevangenisstraf werd veroordeeld wegens het aannemen van steekpenningen in de jaren zeventig.

De oppositiepartijen hebben de herschikking veroordeeld als een intern spelletje machtspolitiek. De verdeling van de zetels is namelijk afhankelijk van de machtsverhoudingen tussen vier facties binnen de LDP. Zo is premier Hashimoto lid van de factie die wordt geleid door de nieuwe minister Obuchi (Buitenlandse Zaken). De kabinetswisseling zal geen grote invloed hebben op het kabinetsbeleid aangezien een Japanse (LDP-)regering niets besluit waarover niet voordien overeenstemming is bereikt door de gezamenlijke secretarissen-generaal van de diverse ministeries.

De LDP kiest elke twee jaar een nieuwe voorzitter die automatisch de partijkandidaat is voor het premierschap. Aangezien de partij regeringsmacht heeft, blijft Hashimoto aan als premier. Deze tweede benoeming van Hashimoto als voorzitter is volgens de partijregels van de LDP tevens zijn laatste, zodat Hashimoto over twee jaar zal verdwijnen. Wegens zijn populariteit was de positie van Hashimoto niet omstreden. Wel voerden conservatieven en gematigden binnen de LDP de afgelopen maanden een felle strijd om de positie van secretaris-generaal van de LDP. De secretaris-generaal is de tweede man van de partij met zeggenschap over financiën en de kandidaatsstelling bij verkiezingen. De zittende, gematigde Koichi Kato won.

    • Hans van der Lugt