Goed gevulde Buik van Zuid

Er is een nieuw uitgaansgebied in Rotterdam, het eerste op de Kop van Zuid, het nieuwe stadsdeel dat door de Erasmusbrug met het centrum is verbonden.

Een impressie.

'Het is heel mooi. Maar het zou ook tijd worden dat er wat in dit deel van Rotterdam-Zuid zou komen. Bij ons op Vuurplaat is niks.'' De twee vrouwen uit de wijk Feijenoord, een van de armste van Rotterdam, genieten zittend in behaaglijke stoelen, van de drukte. Het is donderdagmiddag, de dag na de officiële opening en honderden mensen zoeken hun weg in het Vrij Entrepot.

Het project Vrij Entrepot omvat enkele honderden koop- en huurwoningen, een jachthaven met 120 ligplaatsen en een enorm gebouw, het Entrepot. Dit werd in de vorige eeuw opgetrokken op initiatief van de roemruchte Rotterdamse zakenman Lodewijk Pincoffs wiens standbeeld het pleintje voor het gebouw siert. Het 200 meter lange en 40 meter brede bouwwerk dat zo'n honderd jaar dienst heeft gedaan als opslagplaats van suiker, thee, tabak en specerijen, stond zes jaar geleden nog leeg. De sombere kolos van toen oogt nu vriendelijk na een verbouwing volgens een unieke formule, bedacht door projectontwikkelaar Mabon. Op de twee hoogste verdiepingen zijn 107 grote appartementen, op de eerste verdieping kantoren en op de begane grond enkele kleine winkels, horeca en de Wereldmarkt, een super-supermarkt van Konmar, die met 25.000 artikelen een van de grootste van het land is.

Omdat Rotterdammers gebouwen, beelden en dergelijke doorgaans snel bijnamen geven - zo is de vorig jaar geopende Beurstraverse alom bekend als 'de koopgoot' - besloot de Konmar-directie hen voor te zijn. 'De Buik van Zuid' staat op grote spandoeken voor de twee centrale ingangen van het winkelparadijs. “Het lijkt mij wel een goede naam”, zegt verkoper M. Ruhl in de slijterij. In deze winkel met een vloeroppervlak van circa 4000 vierkante meter is geen bepaalde route en de vijftien kassa's vallen nauwelijks op. De exotische waren worden centraal, in aparte stands, gepresenteerd - pampers en soortgelijke gebruiksartikelen zijn naar de zijkant gedrongen. De ruimte lijkt vooral groot omdat de Wereldmarkt in een atrium is gevestigd: het daglicht dat van boven invalt, kleurt vrolijke doeken, een draak en de talloze veelal fel gekleurde metalen constructies.

Naast De Vijf Werelddelen, zoals het Entrepotgebouw officiëel heet, ligt de jachthaven (City Marina) met 120 ligplaatsen waarvan een deel al verhuurd is. Over de volle 200 meter van het Entrepotgebouw dat aan de haven grenst, komen terrassen waar men kan eten en drinken. Na strenge selectie - er waren honderd kandidaten - openen hier zeven bars en restaurants en bars hun deuren, sommige pas over enkele weken. Er zijn een Marokkaans/Andalusisch, een Cajun- en een Indonesisch restaurant, alsmede het Italiaanse Pasta e Basta dat in zijn Amsterdamse vestiging in twee jaar tijd honderdduizend bezoekers trok. Men kan er ook Ierse Guinness, oesters en Engelse clubsandwiches gebruiken.

De horeca-ondernemers zijn vol goede moed - behalve met kantoorkolossen zoals de Wilhelminahof en de gelijknamige toren wordt de Kop van Zuid volgebouwd met 5300 woningen. De enkele duizenden mensen die nu de overwegend luxuzeuze huizen en appartementen van het Vrije Entrepot bevolken, vormen een koopkrachtig publiek. “Een beetje gezelligheid was hard nodig”, erkent een vrouw die vanaf het balkon van haar appartement in het 'Zuidelijk Halfrond' naar de drukte op het Entrepotplein kijkt. Andere Rotterdammers zullen ook wel de weg naar de terassen vinden om te kijken wie zijn jacht langs de kade van Belgische klinkers afmeert.

De eerste glazen pils zijn al weer getapt - de opening van Vrij Entrepot duurt eigenlijk enkele dagen achtereen: het afgelopen weekeinde brachten de Wereldhavendagen zoals gebruikelijk veel nieuwsgierige Rotterdammers op de been. Bij het Guinness Café verkoopt een vrolijke Ierse vishandelaar broodjes gerookte wilde Atlantische zalm (ƒ 7,50). Van een dergelijke luxe werd vroeger bij de Entrepothaven niet eens gedroomd.

Konmar-Wereldmarkt (Entrepot) is hele week geopend.

    • Jan Gerritsen