Geweld

Het toenemende geweld tegen politieagenten vraagt om hogere straffen. Geweldplegers zouden twee keer zo hoge straffen moeten krijgen. Dit stelde P. Kruizinga van de Algemene Christelijke Politie Bond in NOVA.

Volgens Kruizinga komt 60 procent van de politieagenten tijdens het werk wel eens in aanraking met geweld. “Ongeveer de helft daarvan loopt letsel op. Dit kan zo niet doorgaan, het geweld tegen politiefunctionarissen vraagt om maatregelen”, zei de voorman van de politiebond.

In de Kalverstraat van Amsterdam is het altijd druk. Ook op maandagmorgen, wanneer nog veel winkels gesloten zijn, lopen er al honderden mensen door de rode straat. Rood omdat zij een modern tegelpatroon heeft gekregen met een rossige gloed die de aanblik van een dorpse wandelroute moet geven door het centrum van de stad. Twee stadswachten die bij nader inzien politieagentes blijken te zijn, lopen kwekkend langs de etalages. Ze praten na over hun volle weekends, zijn blij met hun nieuwe korpschef, giechelen over Rotterdamse politieperikelen - en dan hebben ze het niet over Brinkman maar over e-mails die ze zouden sturen naar Franklin. De blonde agente heeft geen oog voor de straat en schrikt dan ook van een man die haar even op haar bovenarm tikt. “Weet u toilet voor mij kleine jongen?” vraagt de man beleefd in gebroken Nederlands.

“Don't touch me”, snauwt de agente terwijl ze met haar ogen knippert. Dan herstelt zij zich enigszins: “What do you want”. De man is zo beledigd dat hij zijn zoontje op de arm neemt, achteruit lopend 'laat maar' zegt en enigszins verward wegloopt. Omstanders schieten hem te hulp en wijzen hem het nieuwe Café van McDonalds waar je ook zonder frites te kopen wel naar de wc kan. De agentes vervolgen hun weg.

De blonde bitch zoekt steun bij haar collega: “Ja, ze moeten wel van me afblijven, toch? Toch? Ik wens niet door buitenlandse mannen geslagen te worden.” Haar collega zegt eerst niets terug en kijkt voor zich uit. Dan heeft ze een diplomatiek antwoord bedacht: “Maar waarom sprak je eigenlijk Engels tegen hem?”

    • Margot Poll