Getuige moord door Winnie Mandela wordt gehoord

JOHANNESBURG, 11 SEPT. Katiza Cebekhulu, kroongetuige in de zaak tegen de van moord en ontvoering verdachte Winnie Madikizela-Mandela, zal mogelijk over twee weken voor de Waarheids- en Verzoeningscommissie (WVC) verschijnen. De commissie onderzoekt momenteel hoe Katiza uit zijn ballingsoord Londen naar Zuid-Afrika kan komen, zonder te worden gearresteerd. De minister van Justitie, Dullah Omar, steunt de terugkeer van Katiza, een voormalige medewerker van Winnie.

Katiza Cebekhulu bracht deze week in een boek, geschreven door een Britse journalist, nieuwe feiten aan het licht over de 'Mandela United Football Club', de naam van Winnie's persoonlijke team van jeugdige burgerwachten in de jaren tachtig. De 'voetbalclub' opereerde in de township Soweto als een bende, die voor niets terugschrok. Winnie werd in 1991 veroordeeld tot een geldboete wegens haar aandeel in de moord op de tiener Stompie Seipei. Ook Katiza was lid van de club en in het dinsdag gepubliceerde boek zegt hij dat Winnie zelf Stompie om het leven bracht en betrokken was bij andere moorden.

De waarnemend voorzitter van de Waarheidscommissie, Alex Boraine, zei gisteren dat Katiza zal worden betrokken bij het onderzoek naar de activiteiten van Winnie's voetbalclub. “Als we geen onschendbaarheid voor hem in Zuid-Afrika kunnen garanderen (tegen Katiza loopt een arrestatiebevel), zullen we een veilige plaats over de grens zoeken om hem te horen.” Katiza heeft gezegd dat hij in 1991 op last van Nelson en Winnie Mandela naar Zambia is gedeporteerd, waar hij drie jaar vastzat. President Mandela heeft zijn betrokkenheid bij de zaak ten stelligste ontkend.