Frankrijk geeft strijd snel op

EINDHOVEN, 11 SEPT. De coach van de Franse volleyballers, Vladimir Kondra, werd er verlegen van. Zijn collega Toon Gerbrands bedankte hem gisteravond hartelijk voor de geboden strijd. Nederland won met 3-0 van Frankrijk, maar had zich in de eerste set veel meer moeten inspannen dan in de drie voorgaande duels bij het EK. Het werd 16-14. “Ik had om wat tegenstand gevraagd en die heb ik gekregen”, zei Gerbrands. Door de zege verzekerde Nederland zich van de eerste plaats in de groep.

De wedstrijd tegen Frankrijk duurde slechts één set. Daarna traden de tegenstanders met hun B-formatie aan en kon Nederland het karwei snel afmaken met 15-6 en 15-5. Voor Frankrijk staat vandaag het duel tegen Oekraïne om de belangrijke tweede plaats op het programma, zo excuseerde Kondra zich voor de wissels.

Ook vanavond in de laatste, onbelangrijke poulewedstrijd tegen Bulgarije wil Gerbrands weer zijn eerste zestal inzetten. De coach weet ook dat zijn wisselspelers aan de kant staan te popelen. “Het is ook niet eenvoudig om ze scherp te houden. Maar ik geef geen cadeaus weg, want ik ben geen recreant. Er is voor mij dus maar één ding dat telt en dat is de A-ploeg.”

Vooral door gebrek aan concentratie liet Nederland de Fransen in de eerste set dichtbij komen, tot 14-14. De thuisploeg maakte de set wel af (16-14). Gerbrands: “We kregen eenvoudige ballen om ruime afstand te nemen, maar dat gebeurde niet. Dan zie je ook meteen dat het gevaarlijk wordt. Dat is een goede les voor ons.”

Nederland weet pas vanavond laat tegen wie het zaterdag in de kruisfinale moet spelen. In de andere poule won Italië met 3-0 van Duitsland en staat de titelhouder gelijk in punten en setgemiddelde met Joegoslavië. Op papier hebben de Joegoslaven vanavond met Duitsland een eenvoudiger tegenstander dan Italië, dat het lastige Rusland ontmoet. Als Italië als tweede eindigt, speelt het zaterdag al tegen Nederland. Coach Gerbrands wordt liever Europees kampioen door Italië in de finale te verslaan, “omdat de uitstraling dan groter is”.