Duitse rentevrees ebt weg

AMSTERDAM, 11 SEPT. Deze week gebeurde er weinig opmerkelijks op de Nederlandse geldmarkt. De rentetarieven bleven vlak, nadat ze gedurende de maand augustus over de gehele geldmarktbreedte toch aardig waren opgelopen. De callrente bleef gedurende de verslagweek rond de 3,2 procent hangen, terwijl van de overige geldmarkttarieven alleen de 6-maands AIBOR van zijn plek kwam en met 1 basispunt daalde tot 3,56 procent.

De renteverschillen ten opzichte van de Duitse interbancaire tarieven bleven deze week vrijwel ongewijzigd (Duitsland lager), ondanks de wegebbende vrees voor een spoedige Duitse officiële renteverhoging.

Wellicht dat de komende weken nog wat vuur te zien zal zijn in de Nederlandse daggeldrente. De gezamenlijke banken hielden eergisteren namelijk gemiddeld al 1,7 procent meer aan op de kasreserverekening bij DNB dan voor de huidige kasreserveperiode (tot 26 september) noodzakelijk is. Het op de Weekstaat vermelde kasreservebedrag van ruim 4,8 miljard gulden, minder dan het gemiddeld verplicht aan te houden bedrag (ruim 5 miljard gulden), geeft echter aan dat de gezamenlijke banken al aan het ontsparen zijn. Op die manier proberen ze aan het eind van de kasreserveperiode precies op de vereiste reserve uit te komen.

Als de genoemde 'overbezetting' van de kasreserverekening echter ook tegen het eind van de kasreserveperiode nog actueel is, zullen de banken dit teveel aan liquiditeiten proberen uit te zetten op de geldmarkt. Op het overtollige kasreservedeel ontvangen ze immers geen vergoeding van DNB. Het aanbieden van de liquiditeiten op de geldmarkt kan daar de daggeldrente fors doen dalen. Ter illustratie: een overbezetting van 1,7 procent komt overeen met circa 3 miljard gulden.

DNB kan een dergelijke ongewenste situatie voorkomen door in de komende weken een krappere speciale belening aan de banken toe te meten. Ook deze week was de belening al 172 miljoen gulden krapper dan de eraan voorafgaande. Voorts verkrapte de toename van het aantal bankbiljetten in omloop de geldmarkt fractioneel. Een betaling van het Rijk aan de Europese Unie (EU) is zichtbaar op de post 'niet-ingezetenen'. Tijdens de vorige verslagweek is op die post de betaling ter grootte van ruim 200 miljoen gulden tijdelijk geparkeerd door de EU. Deze week is het bedrag weer van de rekening gehaald.

Bron: ING Economisch Bureau