Bulgarije zeker van deelname aan WK voetbal 1998

ROTTERDAM, 11 SEPT. Bulgarije, Argentinië, Paraguay en Colombia hebben zich gisteren gekwalificeerd voor het wereldkampioenschap voetbal volgend jaar in Frankrijk. In groep 5 plaatste Bulgarije zich door Rusland met 1-0 te verslaan. Ivanov kopte in de 57ste minuut raak. De voorsprong op Rusland bedraagt vier punten. Denemarken boekte een belangrijke 3-1 zege op Kroatië en Italië verspeelde met een 0-0 gelijkspel belangrijke punten tegen Georgië.

In de groep van Nederland, groep 7, won Turkije gisteravond met 5-0 van San Marino. De doelpunten kwamen van Erdem (twee), Sukur, Mandirali en Gobbi (eigen doel). Turkije kwam op dertien punten, twee achter België en vijf achter Nederland. Oranje ontvangt op 11 oktober de Turken in de Arena. Indien België dan ook punten verspeelt, is de tweede plaats nog haalbaar voor Turkije.

In groep 1 was bij Denemarken-Kroatië was de 3-1 eindstand al bij de rust bereikt. De gebroeders Brian en Michael Laudrup openden de score in Kopenhagen. Molnar bouwde de score verder uit. Suker (Real Madrid) zorgde vlak voor de rust voor 3-1. Denemarken is door de knappe zege drie punten los van Griekenland. Een punt in de laatste wedstrijd tegen de Grieken in Athene is voldoende voor kwalificatie. De Denen kunnen zich zelfs nog een kleine nederlaag veroorloven. Kroatië mag alleen nog hopen op de tweede plaats.

Italië bleef in groep 2 in en tegen Georgië steken op 0-0. Later op de avond profiteerde Engeland van de misstap van Italië door met 4-0 van Moldavië te winnen. De doelpunten kwamen op naam van Wright (twee), Scholes en Gascoigne. Engeland nam op de ranglijst een punt afstand van Italië. In het duel tegen Italië in Rome (11 oktober) hebben de Britten aan een gelijkspel voldoende voor kwalificatie.

In groep 4 nam Oostenrijk de koppositie over van Schotland. De nieuwe leider won met 1-0 van Wit-Rusland. Pfeifenberger scoorde kort na de rust met een kopbal. Daardoor nam Oostenrijk een voorsprong van twee punten op de Schotten. Op 11 oktober valt de beslissing over de eerste plaats in de duels Oostenrijk-Wit-Rusland en Schotland-Letland. Zweden behield een minieme kwalificatiekans door een 1-0 zege op Letland.

In groep 8 won het reeds geplaatste Roemenië thuis met 4-0 van IJsland. Hagi (twee), Petrescu en Galca maakten de doelpunten. In dezelfde groep won Ierland met 2-1 van Litouwen. Tony Cascarino scoorde twee keer. De tweede plaats moeten de Ieren nog verdedigen thuis tegen Roemenië.

Duitsland won in groep 9 met 4-0 van Armenië. Klinsmann opende pas in de 70ste minuut de score in zijn honderdste interland en maakte ook het tweede doelpunt. Ook Hässler en Kirsten scoorden. De Duitsers hebben twee punten voorsprong op Oekraïne en spelen op 11 oktober in Hannover hun laatste groepswedstrijd tegen Albanië.

In de Zuid-Amerikaanse zone kwalificeerden Argentinië, Paraguay en Colombia zich. Paraguay won met 2-1 van Bolivia. Tegen Chili, zonder de geblesseerde Ivan Zamorano, opende Gallardo in de 25ste minuut de score voor Argentinië. Met een treffer van Salas vochten de Chilenen zich terug. Vijf minuten voor tijd maakte de Argentijn Lopez het beslissende doelpunt, 1-2. Colombia is voor de derde keer op rij vertegenwoordigd bij een WK dankzij een 1-0 zege op Venezuela. Na de 2-1 zege op Uruguay is Peru de belangrijkste kandidaat voor de laatste kwalificatieplaats. Peru heeft drie punten voorsprong op Chili.

Dertien landen zijn zeker van het WK voetbal in Frankrijk. Het toernooi kent 32 deelnemers. Brazilië gaat als titelhouder automatisch naar de WK, net als gastland Frankrijk. Bulgarije plaatste zich gisteren als vierde Europese land. Eerder kwalificeerden Noorwegen en Roemenië zich al. Dat geldt ook voor Kameroen, Marokko, Nigeria, Zuid-Afrika en Tunesië. Gisteravond voegden Paraguay, Argentinië en Colombia zich daarbij. Nederland is zo goed als zeker van WK-deelname. Slechts als Oranje op 11 oktober van Turkije verliest en België met meer dan tien doelpunten verschil wint van Wales, blijft de ploeg van bondscoach Guus Hiddink thuis.