Bij Société Générale banen weg door Euro

AMSTERDAM, 11 SEPT. De bank Société Générale Nederland gaat zijn kantoren in Amsterdam en Rotterdam samenvoegen. Bij de reorganisatie gaan ongeveer veertig van de 65 banen verloren, zo heeft algemeen directeur J. Ducroquet vanmorgen bevestigd.

Dinsdag heeft de directie van de bank met de bonden een akkoord bereikt over een sociaal plan voor deze werknemers.

De Franse bank loopt met de sanering vooruit op de komst van de euro in 1999. Daardoor valt de omzet in de valutahandel, die op dit moment nog de helft van de inkomsten van Société Générale genereert, grotendeels weg.

De bank ziet zich daarom gedwongen het grootste deel van de banen te schrappen. Het kantoor in Amsterdam wordt in de toekomst aangesloten op het computersysteem in Brussel, waardoor het mogelijk is daar veel administratief werk af te handelen.

Daarnaast probeert Société minder afhankelijk te worden van de valutahandel.

“We zullen ons in de toekomst vooral richten op Nederlandse en buitenlandse multinationals, met producten als elektronisch bankieren en exportfinanciering”, verklaart Ducroquet de nieuwe strategie van zijn bank.

De ondernemingsraad moet nog zijn goedkeuring geven aan de sanering van Société Générale. Inmiddels is er extern advies gevraagd over de plannen van de directie.

Ducroquet verwacht voor het einde van de maand een antwoord van de OR, waarna zijn bank binnen zes maanden in afgeslankte vorm verder gaat.

Bij Société Générale werken mondiaal 54.000 mensen. De groep behaalde in het eerste halfjaar een winst van omgerekend f 1,2 miljard gulden.

In Nederland heeft Société Générale ook nog een leasedochter, Sogilease en de financieringsmaatschappij AGBN. (ANP)