Bewijzen Crédit Lyonnais verbrand

PARIJS, 11 SEPT. De Franse justitie heeft opnieuw het nakijken in de zaak-Crédit Lyonnais. Midden augustus is een deel van het archief van een omstreden dochterbank in vlammen opgegaan. Een logische oorzaak voor de brand in het depôt bij Le Havre is nog niet gevonden.

Het is niet de eerste keer dat het Crédit Lyonnais-onderzoek een dergelijke tegenslag ondervindt. De omstandigheden waaronder de staatsbank in de jaren tachtig en negentig minstens 40 miljard gulden aan gemeenschapsgeld heeft kunnen verliezen lijken steeds moeilijker te achterhalen.

Dit voorjaar verdween belangrijk bewijsmateriaal tegen verdachte oud-directeuren bij een mysterieuze inbraak. In mei 1996 brandde het historische hoofdkantoor van de bank in Parijs af. Ook daarbij ging veel archiefmateriaal verloren.

De brand in Le Havre heeft vooral archieven van de bank IBSA vernietigd. De justitie onderzoekt op het ogenblik onder meer de miljoenen-leningen die deze bank heeft verstrekt aan voormalig CL-topman Jean-Maxime Lévêque. Deze voor-voorganger van de huidige president-directeur zit sinds 29 mei in voor-arrest in de Parijse Santé-gevangenis - een methode om belangrijke verdachten tot medewerking te bewegen.

Een curieuze omstandigheid bij de laatste brand is dat de politie pas 1 september op de hoogte is gesteld van een brand die op 19 augustus had plaats gevonden. Het archief-opslagbedrijf in Le Havre heeft daar geen verklaring voor. Wel voor de brand: die zou zijn overgeslagen uit een buurbedrijf, maar daar zijn geen sporen van brand gevonden. De justitie sluit dan ook “geen enkele oorzaak” uit.

De Franse minister van financiën zag zich gistermiddag genoodzaakt berichten te ontkennen dat privatisering van Crédit Lyonnais voor de deur staat. In 1995, toen het tweede steunplan voor de zwaar gehavende bank werd besproken, verbond de Franse regering zich tegenover de Europese Commissie de bank tegen het jaar 2000 in de particuliere sector onder te brengen. Sinds de afsplitsing van alle dubieuze bedrijfsonderdelen is de bank weer uit de rode cijfers, maar florissant zijn de resultaten nog niet.

    • Marc Chavannes