Beurzen wereldwijd lager; Damrak valt naar laagste peil sinds juni

AMSTERDAM, 11 SEPT. De beurskoersen in Europa zijn vanmorgen fors gedaald, na een zwak slot van Wall Street en een dalende dollarkoers. Amsterdam belandde, na een koersval van 1,7 procent, vanmorgen op het laagste peil sinds juni.

Rond het middaguur stond de AEX-index op 862,88 punten, een verlies van 14,68 punten. Gisteren was de index ook al fors omlaag gegaan, van 895,17 punten naar 877,56 punten. De index noteerde vanmorgen meer dan 14 procent onder zijn recordstand van 1010,97 punten op 7 augustus.

In heel Europa gingen de koersen vanmorgen naar beneden. Rond het middaguur was de Duitse DAX-index 1,8 procent lager. Londen zakte bijna een procent naar beneden, evenals Parijs. De koersen openden vanmorgen nog lager, met een verlies in Parijs van bijna 2 procent.

Reden voor de koersval vanmorgen was een lager slot op Wall Street. Daar is de bezorgdheid toegenomen over de bedrijfswinsten van de toonaangevende beursondernemingen, nadat effectenbank Goldman Sachs zijn winstraming van blue chip IBM verlaagde. Het Dow Jones-gemiddelde daalde met 132,63 punten (1,7 procent) tot 7719,28 punten.

Met name de sterk gestegen koers van de dollar wordt nu in verband gebracht met mogelijke tegenvallers bij de winsten van internationaal opererende Amerikaanse ondernemingen.

De dollar noteerde vanmorgen een cent lager op net onder de 2,02 gulden, nadat de koers eerder op de ochtend nog lager was. De Amerikaanse munteenheid staat onder druk tegenover de yen. Dat heeft te maken met groeiende spanningen tussen de VS en Japan over de onevenwichtigheid van de onderlinge handel. Vanmorgen werd bekend dat het overschot op de lopende rekening van de Japanse betalingsbalans in juli voor de vierde achtereenvolgende maand fors omhoog ging. In het verleden stonden de VS een verzwakking van de dollar toe om Japan te dwingen zijn handelsoverschot terug te brengen.

Tegenvallende Japanse cijfers over de economische groei in het tweede kwartaal gaven de dollar vanmorgen weer enige kracht. Het Japanse ministerie van Financiën gaf vanmorgen toe dat de economie de groeiraming van 1,9 procent in het Japanse fiscale jaar 1997 wellicht niet zal halen. Mede als gevolg van de koersval op Wall Street en de slechte tijding over de economie sloot het Japanse Nikkei-gemiddelde van 225 aandelen fors lager, met een verlies van 2,26 procent op 18.282,23 punten.

Ook in de rest van Azië waren de beurzen lager. In Hongkong eindigde de Hang Seng-index op een verlies van 3,5 procent. Ook in Singapore en Jakarta eindigden aandelen fors lager. De beurzen in Zuid-Oost Azië lijden al maandenlang onder de valuta-onrust die zich van de Thaise baht heeft uitgebreid tot het gros van de andere valuta's in de regio, waaronder de Filippijnse peso en de Maleisische ringgit.

Op de effectenbeurs in Amsterdam waren de omzetten overigens verhoudingsgewijs laag. Grote verliezers op het Damrak waren ABN Amro dat 1,10 gulden kwijtraakte op 38,40 gulden, Ahold dat 1,30 gulden verloor op 49,20 gulden en Koninklijke Olie dat 2,60 gulden prijsgaf op 104,20 gulden.

Ook KLM moest het met 1,70 gulden minder doen op 70,40 gulden, terwijl PolyGram 2,50 gulden verloor op 105 gulden.