Betoging na ramp met schip Haïti

MONTROUIS, 11 SEPT. Honderden verwanten van slachtoffers van de scheepsramp voor de kust van Haïti hebben in Montrouis geprotesteerd tegen de trage berging van de lichamen van hun verwanten.

De betogers blokkeerden urenlang de belangrijkste autoweg van Haïti met in brand gestoken autobanden. Ze riepen leuzen als “Het is tijd” en “Berg de lichamen” en eisten het aftreden van de regering. De politie greep niet in. Een politiechef vroeg de betogers per megafoon een eind aan de demonstratie te maken, maar zei er wel bij begrip te hebben voor hun frustraties.

Duizend verwanten van vermiste opvarenden van de maandag gezonken veerboot wachten al dagen op het strand van Montrouis tot hun omgekomen familieleden worden geborgen. Ze vrezen dat de lichamen niet meer geïdentificeerd kunnen worden als de berging nog langer op zich laat wachten.

Gisteren zijn pogingen om het wrak dichter naar het strand te slepen, mislukt. Het ligt op enkele tientallen meters uit de kust op een diepte van veertig meter. Canadese duikers, die deel uitmaken van de VN-vredesmacht in Haïti, hebben 54 lichamen geborgen. In het wrak zitten nog honderd tot honderdvijftig lichamen opgesloten.

De Canadezen zijn, deels door gebrek aan ervaring, deels wegens het ontbreken van professionele duikapparatuur, niet in staat de ruimten te bereiken waar de lichamen zich bevinden: de gangen en wenteltrappen zijn te nauw. Daarom werd gisteren de hulp van de Amerikaanse marine ingeroepen. Vanaf vandaag nemen de Amerikanen het bergingswerk over.

Over het aantal slachtoffers bestaat nog steeds geen zekerheid, al lijkt het aanvankelijk genoemde aantal van vierhonderd overdreven. De jongste schattingen gaan uit van rond tweehonderd doden. Er zijn 54 lijken geborgen en twintig aangespoeld. Er waren dertig tot zestig overlevenden. (Reuter, AFP, AP)