Albright bezoekt Arafat; Steun VS aan Israel schokt Palestijnen

TEL AVIV, 11 SEPT. Palestijnse leiders zijn geschokt over de pro-Israelische standpunten die de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Madeleine Albright, gisteren in Jeruzalem heeft ingenomen.

Met name haar ongebreidelde steun aan het standpunt van premier Netanyahu dat de Palestijnse leider Yasser Arafat de Palestijnse terreur moet bestrijden, zonder daar in het openbaar Israelische concessies tegenover te stellen, is gezaghebbende Palestijnse woordvoerders in het verkeerde keelgat geschoten. “Het stelen van land en het erop bouwen van nederzettingen is te vergelijken met het doden van onschuldige mensen. In beide gevallen is er sprake van terreur die moet worden bestreden”, zei Yasser Abed Rabbo, de Palestijnse minister van Voorlichting, vanmorgen.

Minister Albright heeft overigens na een onderhoud met premier Netanayahu gistermiddag ook gezegd dat dat er zonder vrede geen sprake van veiligheid kan zijn. Volgens haar rust op Israel de verantwoordelijkheid een sfeer te scheppen, door geven en nemen, die het slagen van het vredesproces mogelijk maakt. Maar de indirecte kritiek op aspecten van de politiek van Netanyahu die uit deze manier van uitdrukken kan worden opgemaakt, heeft op de Palestijnen nauwelijks enige indruk gemaakt. Albright is vandaag tijdens haar bezoek aan Arafat in Ramallah dan ook begroet met anti-Amerikaanse demonstraties die door diens beweging Al-Fatah zijn georganiseerd. Gisteren werden al op verscheidene plaatsen op de Westelijke Jordaanoever Amerikaanse vlaggen verbrand.

Volgens woordvoerders van Netanyahu hangt het van het antwoord af dat Albright van Arafat krijgt op de Israelische eis dat hij de terreur uitroeit, of het vredesproces weer op gang kan worden gebracht. Palestijnse bronnen zeiden vanmorgen dat Arafat Albright bewijzen zal overleggen dat de terroristen die de jongste twee zelfmoordaanslagen in Jeruzalem voor hun rekening namen, uit het buitenland zijn gekomen. Gisteren onthulde premier Netanyahu dat de Israelische veiligheidsdiensten erin zijn geslaagd de afgelopen dagen enkele Palestijnse terroristische cellen te ontmantelen in gebieden op de Westelijke Jordaanoever die nog in Israelische handen zijn. Volgens hem zijn daardoor nieuwe aanslagen voorkomen. Het onderzoek heeft volgens hem uitgewezen dat de cellen banden hadden met de infrastructuur van de moslim-fundamentalistische groepering Hamas in de Palestijnse bestuursautonomie.

De Israelische minister van Buitenlandse Zaken, David Levy, heeft gisteravond in een tv-vraaggesprek een indicatie gegeven dat het bezoek van minister Albright tot hervatting van het Israelisch-Syrische vredesoverleg kan leiden. Hij bevestigde eerdere berichten dat Jeruzalem en Damascus de laatste tijd boodschappen daarover uitwisselen.

Intussen heeft Netanyahu, via zijn woordvoerders, boos gereageerd op het beroep dat president Ezer Weizman gisteren op Albright deed om terwille van het vredesproces druk op Netanyahu uit te oefenen. Volgens de woordvoerder van Albright had Weizman ook kritiek uitgeoefend op de economische druk die Israel op de Palestijnen uitoefent. “Het is gevaarlijk hongerige buren te hebben”, zei Weizman. Tot zover onze correspondent. De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Hubert Védrine, heeft de Israelische politiek vandaag als “catastrofaal” voor het Midden-Oosten gebrandmerkt. Volgens hem is een groeiend aantal Europese landen het eens dat Israel de schuld heeft van de crisis in het vredesproces. (Reuter, AFP)

    • Salomon Bouman