Adoptiepapieren vervalst

KIEV, 11 SEPT. Een rechtbank in de Oekraïense stad Ivano-Frankovsk heeft twee artsen en twee regionale ambtenaren schuldig bevonden aan het vervalsen van adoptiepapieren. Als gevolg daarvan konden vijftig buitenlandse echtparen een Oekraïens kind adopteren. De vier werden veroordeeld, maar hoeven niet de gevangenis in.

De artsen kregen vier en drie jaar gevangenisstraf, maar beiden profiteren van een amnestie die onlangs is afgekondigd ter gelegenheid van de eerste verjaardag van de Oekraïense grondwet. De ambtenaren kregen voorwaardelijke gevangenisstraffen.

Volgens Oekraïense media hebben de vier van de buitenlanders geld ontvangen om het adoptieproces te 'versnellen' en moeders onder druk gezet om hun kinderen voor adoptie af te staan. Ze zijn echter slechts veroordeeld wegens het vervalsen van papieren, waarmee ze voorkwamen dat een regeringscommissie voor adoptie zich over elk individueel geval zou buigen. (AP)