ABN Amro aast op Roemeense Ion Tiriac bank

AMSTERDAM, 11 SEPT. ABN Amro is in gesprek over de overname van de Ion Tiriac Bank, de eerste particuliere handelsbank van Roemenië. Een woordvoerster van de bank heeft bevestigd dat onderhandelingen gaande zijn.

ABN Amro zwijgt over voorgenomen acquisities in alle talen, en dus ook bij deze. Ze is al in het land werkzaam. In 1995 zette de Nederlandse bank haar vertegenwoordigend kantoor in Boekarest om in een echt bankkantoor.

ABN Amro is actief op het overnamepad in Midden- en Oost-Europa. Vorig jaar kocht ze in Hongarije de Magyar Hitel Bank met eind 1996 een balanstotaal van 1,4 miljard dollar en 30 miljoen dollar winst. ABN Amro-topman P. Kalff liet zich al meermalen lyrisch uit over de aanwinst. In Polen is ABN Amro eigenaar van Interbank. Ook heeft ze eigen vestigingen in Tsjechië, Rusland, Kazachstan en Oezbekistan.

De Ion Tiriac Bank is in 1991 opgericht als een gezamenlijke onderneming van oud-tennisspeler en -coach Ion Tiriac, Constantin Duna en Ioan Tulpan, oud-staatssecretaris van financiën en voorheen vice-president van de centrale bank in Roemenië. De Roemeense bank werkt net als Magyar Hitel Bank en Interbank voor particulieren en bedrijven. Ze hield eind 1996 179.000 rekeningen en telt 21 vestigingen.

Tiriac, voormalig coach van tenniser Boris Becker, heeft een belang van 31 procent en een optie op nog eens 26 procent van de aandelen. De Oost-Europabank in Londen neemt sinds 1993 voor 20 procent deel. De rest van de aandelen werd bij aanvang in 1991 gespreid over 9000 personen en bedrijven.

In december 1996 opende Tiriac Bank een vertegenwoordigend kantoor in New York. De bank dient ook als loket voor de Wereldbank en Oost-Europabank bij de financiering van projecten in Roemenië. In totaal telt de financiële instelling 1100 personeelsleden, van wie driehonderd op het hoofdkantoor in Boekarest. Van al het personeel was driekwart eerder werkzaam bij andere banken.

De bank, in Roemenië aangemerkt als de beste binnenlandse bank, draait met winst. Voor belastingen kwam het resultaat vorig jaar uit op 10,67 miljoen dollar met een balanstotaal van 395 miljoen dollar. Aan rente ontving de bank vorig jaar 18,7 miljoen dollar. (ANP)