5000 Europese banen weg bij ABB-Daimler

ROTTERDAM, 11 SEPT. Adtranz, de gezamenlijke onderneming van het Zweedse ABB en het Duitse Daimler-Benz voor railtransport gaat zijn Europese activiteiten fors herstructureren. Hierbij zullen vijfduizend van de twintigduizend banen verdwijnen. Dit heeft de Financial Times vanmorgen gemeld.

Adtranz wil lessen trekken uit de ervaring in Groot-Brittannië, waar ABB in het begin van de jaren negentig het personeelsbestand terugbracht 8200 tot 3500 mensen. “We hebben het herstructureringsteam van Groot-Brittannië naar Duitsland gebracht om hetzelfde te doen,” aldus topman Karre Vagner. Hij wilde niet zeggen hoeveel banen in Duitsland verdwijnen, waar 8500 van de 25000 werknemers van Adtranz werken.

Vagner onderstreepte dat een kwart van de 20.000 banen in Europa mogelijk verloren gaan, omdat een antwoord nodig is op dalende prijzen en de groeiende internationale concurrentie als gevolg van de privatisering van spoorwegondernemingen die meer op winstresultaten letten.