0-0 tegen De Graafschap; Zwak PSV laat opnieuw twee punten liggen

EINDHOVEN, 11 SEPT. Na vier speelronden kijkt PSV al tegen een achterstand van vier punten aan op koploper Ajax. Na het gelijkspel tegen NAC (3-3) kwam de landskampioen gisteravond op eigen veld tegen het stug verdedigende De Graafschap niet verder dan 0-0. Dat gebeurde vlak voor twee belangrijke wedstrijden. PSV speelt zondag uit tegen Feyenoord en woensdag de Champions League-wedstrijd tegen Dinamo Kiev.

De ochtend na het gelijkspel gaf PSV-trainer Dick Advocaat vanmorgen geen straftraining maar een looptraining. “Een straftraining vind ik zo goedkoop”, zei Advocaat. “Die geef je als de instelling slecht is, maar daar was gisteren niks op aan te merken. Alleen de scherpte ontbrak. Een aantal spelers is minder in vorm. We moeten dit gelijkspel niet dramatiseren, maar het is wel een slechte zaak voor PSV.”

Advocaat heeft geen kritiek op het catenaccio van De Graafschap. “Toen ik coach was bij SVV en Haarlem, kreeg ik altijd veel kritiek om die speelwijze. Ik ben de laatste om kritiek op Korbach te hebben. In zijn positie zou ik hetzelfde hebben gedaan. Iedere club weet dat PSV moeite heeft met een tegenstander die voor het hok gaat liggen.”

Ook PSV-supporters verdedigen daags na het gelijkspel het milde trainingsregime. “Ze hebben niet slecht gespeeld, alleen geen golen gemaakt”, zegt een van hen. “We missen een afmaker. De Bilde is zoekende, het wordt tijd dat Nilis weer mee gaat doen. Maar wat moet je als je tegenstander negentig minuten in een loopgraaf gaat zitten.”

Phillip Cocu reageert geprikkeld: “Ik irriteer me mateloos aan het gelul van die gasten. Als je wint ben je alles, als je verliest schoppen ze je de grond in. Het enige wat er aan ons spel ontbreekt is variatie.” Volgens Cocu schaadt het gelijkspel het zelfvertrouwen voor de komende belangrijke wedstrijden. Cocu: “Als je bij Feyenoord weer punten laat liggen, wordt het een moeilijk verhaal.”

Bijzonderheden deden zich gisteravond alleen in de opstelling van PSV voor. Ronald Waterreus stond bij de Eindhovenaren weer in het doel. Hij verving Georg Koch, die na de voorbereiding de voorkeur had gekregen van Advocaat. In de eerste drie competitiewedstrijden maakte de Duitser echter geen al te sterke indruk. Hij was geblesseerd geraakt aan de hand, maar dat speelde voor Advocaat geen rol om hem te passeren. “Hij was weer fit, maar Ronald heeft zijn plaats weer verdiend.”

Bij PSV wordt spelmaker Luc Nilis erg gemist. Deze week hervatte de Belg wel de groepstraining, nadat hij kort voor het begin van het seizoen een enkeloperatie onderging. Vandaag komt Nilis voor het eerst in actie in de zogenoemde beloftencompetitie op de Herdgang. Dat lijkt perspectief te bieden vlak voor de duels tegen Feyenoord en Dinamo Kiev. Zover wilde Advocaat niet gaan. “Het is uitgesloten dat we hem op korte termijn weer laten meedoen.”

Opnieuw probeerde PSV het voorin met Gilles de Bilde en Arnold Bruggink. De onwennige combinatie maakte weinig indruk. “Wij hebben geen spelers die ons over een dood punt heen kunnen helpen”, aldus Stan Valckx. “Dat is het nadeel van dit PSV. Möller zou dat wel kunnen, maar die had interlandverplichtingen.”