Voskuil op bres voor de varkens

ROTTERDAM, 10 SEPT. J.J. Voskuil, de schrijver van de succesvolle romancyclus Het Bureau, is op de bres gesprongen voor de Nederlandse varkens. In een oproep die hij heeft geplaatst in vier landelijke dagbladen vraagt hij iedereen die tegen de bio-industrie is geld over te maken om een grote advertentie in dezelfde kranten mogelijk te maken, “waarin er bij de regering op wordt aangedrongen een eind te maken aan de ellendige omstandigheden waaronder in ons land varkens worden vetgemest.”

Voskuil (70) zegt dat hij de afgelopen maanden is getroffen door de vele televisiebeelden van het 'ruimen' van varkensbedrijen. “Maar deze zaak zit mij al lange tijd dwars. Omdat ik nu een zekere bekendheid heb, kan ik er iets aan doen. Stel dat maar een paar procent van de mensen die mijn boeken hebben gelezen reageert, dan heb ik al een pagina.”

Zijn betrokkenheid met het varken dateert al uit de periode dat hij als onderzoeker werkzaam op het P.J. Meertens Instituut, dat model stond voor zijn veelbesproken romanserie Het Bureau. Als medewerker van de afdeling volkskunde van dat instituut bezocht hij tussen 1970 en '80 boerderijen. Eén bezoek aan een varkensstal staat hem nog helder voor de geest: “In 1975 of daaromtrent kwam ik bij een prachtige 17de-eeuwse herenboerderij. De deur ging open en een enorm gekrijs van varkens was hoorbaar. De fokzeugen, die waren vastgebonden aan de vloer, werden onrustig van het daglicht. Ik was echt geschokt.”

Voskuil is geen vegetariër. Hij eet alleen scharrelvlees, “met mate”. De eerste reacties op zijn oproep zijn positief. De schrijver wil de advertentie plaatsen voordat de behandeling van de begroting van Landbouw op 7 oktober begint in de Tweede Kamer. “En dan denk je natuurlijk al gauw aan 4 oktober als dag, want dan is het werelddierendag.” Plannen voor daarna heeft hij niet. “Hierna moeten anderen het overnemen. Anders heb je voordat je het weet een J.J. Voskuils Varkensinstituut.”