Voormalige opposanten Bouterse in kabinet

PARAMARIBO, 10 SEPT. Twee personen die in de jaren tachtig gevangenen waren van het regime van toenmalig legerleider Bouterse, zijn gisteren als minister beëdigd in de door de NDP, de partij van Bouterse, gedomineerde coalitieregering. Kries Mahadewsing van de hindostaanse BVD krijgt de post van Onderwijs en Waldi Nain van een dissidente actiegroep uit de Javaanse Pendawalima komt op Planning en Ontwikkelingssamenwerking.

De benoemingen waren nodig na een regeringscrisis, waarbij enkele kleinere partijen uit de coalitie stapten.

Mahadewsing en Nain gaven in maart 1982 steun aan de mislukte couppoging van luitenant Rambocus, die een eind wilde maken aan de Bouterse-dictatuur. Zij werden vervolgens met een aantal andere personen gearresteerd en zaten ongeveer een jaar vast. Rambocus was negen maanden later een van de vijftien slachtoffers van de decembermoorden. Ook enkele advocaten van Rambocus behoorden tot degenen die in het militaire hoofdkwartier werden vermoord.

De beide nieuwe ministers zeiden gisteren dat de periode van 1982 nu achter de rug is. Mahadewsing sprak in het dagblad De Ware Tijd van een “gepasseerd station”. Nain zei dat “een ware moslim moet kunnen vergeven en vergeten”.

De Ware Tijd concludeert dat met Nain en Mahadewsing weer enkele tegenstanders van Bouterse zijn “geneutraliseerd”. Het dagblad meent dat het niet meer tot een onderzoek naar de decembermoorden zal komen. Het parlement nam in 1992 en opnieuw in 1995 een motie aan waarin om een dergelijk onderzoek werd gevraagd.