VN dreigen hulp aan ontheemden in Congo te beëindigen

NEW YORK, 10 SEPT. De Hoge Commissaris voor vluchtelingen van de Verenigde Naties, Sadoko Ogata, zal de hulpverlening aan ontheemden in Congo (voorheen Zaïre) staken indien dat land “de rechten van vluchtelingen blijft schenden”.

Zij doelde op de gedwongen repatriëring door Congo van etnische Hutu's uit Rwanda.

Ogata zei gisteren dat het Hoge Commissariaat (UNHCR) zijn activiteiten in Congo opschort, maar zwakte die verklaring later af. Een woordvoerder van het UNHCR zei dat de beslissing tot opschorting was genomen, maar dat de uitvoering afhangt van garanties die de Veiligheidsraad heeft gevraagd voor bescherming van de vluchtelingen en de veiligheid van UNHCR-personeel.

De Congolese autoriteiten dwongen vorige week 800 Hutu's uit Rwanda het doorgangscentrum voor vluchtelingen in de oostelijke stad Kisangani te verlaten, voordat VN-personeel de gelegenheid had na te gaan of degenen die weigerden terug te keren naar Rwanda daarvoor geldige redenen hadden. President Kabila van Congo, die een officieel bezoek brengt aan buurland Rwanda, ontkende vanmorgen in de hoofdstad Kigali dat de Hutu's zijn “uitgezet” en beklemtoonde dat zijn regering heeft gehandeld in overeenstemming met het VN-verzoek “de vluchtelingen terug te sturen naar hun land van herkomst”. Kabila en zijn Rwandese ambtgenoot, Pasteur Bizimungu, toonden zich tevreden over “de succesvolle repatriëring”.

Meer dan een miljoen Rwandese Hutu's vluchtten in 1994 naar het voormalige Zaïre uit angst voor represailles voor de genocide onder Tutsi's en gematigde Hutu's in dat land. Sommigen van hen waren medeverantwoordelijk voor de massamoord, maar onder de vluchtelingen waren ook onschuldige burgers, die door soldaten van het voormalige Rwandese leger en militante Hutu's werden gegijzeld.

De voorzitter van de Veiligheidsraad, Bill Richardson, zei gisteren dat de druk op de regering van Congo zal worden opgevoerd opdat deze waarborgen geeft voor een behoorlijke behandeling van de vluchtelingen. (AFP, Reuter)