Verpleger vast na dood van bejaarde

STEENBERGEN, 10 SEPT. Een 34-jarige verpleegkundige van het verpleeghuis De Lindenburgh in Steenbergen (Noord-Brabant) wordt verdacht van moord of doodslag op een 79-jarige bewoonster van de instelling. De man is gisteren in het verpleeghuis aangehouden. De verpleegkundige wordt ook verdacht van poging tot moord op een andere bewoonster. Dit heeft een woordvoerder van de politie Roosendaal vanochtend bevestigd.

De verpleegkundige wordt ervan verdacht de 79-jarige bewoonster, een suikerpatiënte, te veel insuline te hebben gegeven. De vrouw overleed op 15 juli. Recherche en justitie stelden al snel een onderzoek in toen bleek dat de vrouw een veel te hoge dosis insuline in haar bloed had.

Al eerder, op 19 mei, was een andere bewoonster van 87 jaar om onverklaarbare redenen in coma geraakt. Na onderzoek bleek zij insuline in haar bloed te hebben, hoewel ze geen suikerpatiënte was.

De directie van De Lindenburgh bracht toen onmiddellijk de politie op de hoogte, die een onderzoek instelde. Politie en justitie waren in afwachting van de uitslag van enkele proeven en bloedmonsters toen de 79-jarige bewoonster overleed. De andere bewoonster is inmiddels uit haar coma ontwaakt. Zij heeft een blijvende hersenbeschadiging opgelopen. Ze is overgebracht naar een andere instelling.

Nadat op 15 juli de 79-jarige vrouw was overleden, hebben enkele families melding gemaakt van verdachte omstandigheden waaronder hun familielid in het verpleeghuis zou zijn gestorven. De inspecteur van de Volksgezondheid heeft deze meldingen onderzocht, maar “er was geen aanleiding een strafrechterlijk onderzoek in te stellen”, aldus de woordvoerder van de politie.

De Lindenburgh is een van de drie verpleeghuizen van de stichting Algemeen Burgergasthuis. Nadat de 79-jarige bewoonster was overleden, heeft de leiding besloten insuline voortaan op een centrale plaats te bewaren. Bovendien mag insuline alleen worden toegediend in het bijzijn van een ander personeelslid. De van moord verdachte verpleegkundige was bevoegd insuline toe te dienen.

Een psycholoog van de stichting waaronder het verpleeghuis valt, staat de bewoners en hun familieleden bij. Voor de opvang van personeelsleden van het verpleeghuis is een psycholoog van de arbodienst ingeschakeld.