Talibaan rukken weer op in noorden

NEW DELHI, 10 SEPT. De Talibaan, de streng islamitische strijders die ruim tweederde deel van Afghanistan in handen hebben, zijn de afgelopen dagen weer opgerukt tot vlak ten oosten van de belangrijke noordelijke stad Mazar-i-Sharif. Tegelijkertijd had de Oezbeekse machthebber in de stad, generaal Abdul Malik Pahlawan, te kampen met een interne opstand.

Nadat er de afgelopen dagen op 50 kilometer ten oosten van Mazar-i-Sharif hevig was gevochten om de plaats Tashqurghan, zouden de Talibaan door de linies van hun tegenstanders zijn heengebroken en de luchthaven van Mazar hebben ingenomen, die op slechts enkele kilometers van de stad zelf ligt. Bij de strijd zouden tientallen doden zijn gevallen.

Wie op het ogenblik de lakens uitdeelt in Mazar-i-Sharif, de grootste stad van Noord-Afghanistan, is niet duidelijk. Buitenlandse hulpverleners verklaarden dat het gisteren tot een gewapend treffen was gekomen tussen de mannen van Malik Pahlawan en diens in mei verdreven rivaal Abdul Rasheed Dostam. In de straten zouden verscheidene lijken liggen.

Aanhangers van de in ballingschap verblijvende Dostam scandeerden op veel plaatsen diens naam en zouden erin zijn geslaagd Malik Pahlawan te verdrijven. Andere berichten suggereerden echter dat de leiders van de verschillende Oezbeekse facties de controle over de stad hadden moeten afstaan aan strijders van Hezb-i-Wahdat, een shi'itische militie, die eveneens sterk is vertegenwoordigd in Mazar-i-Sharif.

Of de Talibaan een nieuwe poging zullen doen de stad in te nemen, is nog niet duidelijk. In mei van dit jaar trokken ze, samen met Malik Pahlawans troepen, zegevierend binnen, maar reeds enkele dagen later werden ze ten koste van grote verliezen verjaagd.