Staking bij EMO in haven R'dam

ROTTERDAM, 10 SEPT. Personeel van het Rotterdamse overslagbedrijf EMO (erts en kolen) heeft vanochtend het werk neergelegd. Gisteravond was al sprake van een werkonderbreking. De vakbonden beraden zich of zij de actie zullen steunen.

Het personeel bij EMO (425 werknemers) is boos omdat de directie weigert het 'havenbrede akkoord' van 1996 uit te voeren. Hierin werd onder andere voor alle havenwerkers een nieuw pensioensysteem afgesproken. De nieuwe regeling met daarin een pre-pensioen moet op 1 januari 1998 ingaan.

Volgens bestuurder J. Voornhout van de Vervoersbond FNV weigert de directie van EMO in te stemmen met de nieuwe pensioenregeling, zo bleek tijdens de besprekingen die de bonden gisteren hebben gevoerd. De directie van heeft een eigen voorstel gedaan dat volgens de bond neerkomt op een verslechtering. In een reactie hierop heeft het personeel spontaan het werk neergelegd.

De directie van EMO heeft inmiddels het personeel in een brief laten weten dat de nieuwe pensioenregeling niet zo negatief uitvalt. (ANP)