Somalische asielzoekers krijgen geld bij terugkeer

DEN HAAG, 10 SEPT. Justitie zal uitgeprocedeerde Somalische asielzoekers met een financiële toelage uitzetten naar Somaliland. Dit schrijft staatssecretaris Schmitz (Justitie) in een brief aan de Tweede Kamer die gisteren is verstuurd.

Een ambtelijke missie, met daarin vertegenwoordigers van de ministeries van Buitenlandse Zaken en Justitie, heeft tijdens een bezoek aan Somaliland in juni afspraken gemaakt met de Somalische autoriteiten over de terugkeer van afgewezen asielzoekers. Vorig jaar zomer mislukten uitzettingen naar Somalië. Zo kwamen negentien asielzoekers weer terug naar Nederland en werden twee marechaussees bij aankomst in Somalië overvallen.

De Somaliërs krijgen nu geld mee. Degenen die vrijwillig gaan, krijgen bij vertrek uit Nederland vijftig dollar en bij aankomst vierhonderd dollar. Ook kunnen zij twaalfhonderd dollar incasseren om een kleine onderneming op te zetten. Somalische asielzoekers die moeten worden gedwongen terug te keren, ontvangen vijftig dollar bij vertrek en bij aankomst tweehonderd dollar.

Schmitz liet deze zomer weten terugkerende asielzoekers financieel te willen ondersteunen. Zo kunnen zij zonder gezichtsverlies in hun gemeenschap terugkeren, meent zij.