Selectie; Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Pieter van Vollenhoven opent vandaag de Open Monumentendag. Verder reportages over de kankerremmende stof taxol en over de gemeenteraadsverkiezingen in Bosnië die komend weekend plaatsvinden. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Verslag van het bezoek aan Nederland van de Zuid-Afrikaanse ex-generaal Viljoen, die tijdens het apartheidsregime bevelhebber was van het leger. En een reportage over een Koerdische ex-mafiabaas die de Turkse overheid beschuldigt van contacten met de mafia. Ned.1, 20.26-21.01u.

Nova. Aandacht voor het bezoek van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Albright aan Israel. Met verder: het plan een archief op te zetten van oud-Fokkermateriaal. Ned.3, 22.35-23.06u.

De Kwestie. Socioloog Erik van Ree meent dat de overlast die drugsverslaving met zich meebrengt, kan verdwijnen door alle drugs te legaliseren. CDA-Kamerlid Wim van de Camp is voorstander van een drugsvrije samenleving. RTL5, 22.45-23.15u.

Panorama Special. Live discussieprogramma vanuit Edinburgh over de voor- en nadelen van een meer onafhankelijk Schotland en Wales. BBC1, 23.15-0.15u.

DOCUMENTAIRES

Het Blauwe Licht. Nieuw mediaprogramma waarin Anil Ramdas en Stephan Sanders tv-beelden, foto's en krantenberichten bespreken. Tevens ontvangen zij twee gasten met wie teruggekeken wordt op de beelden van de afgelopen weken. In de eerste aflevering zijn dat schrijver Ian Buruma en de historicus Bastiaan Bommeljé. Ned.3, 19.54-20.32u.

Tomorrows World. Aandacht voor o.a. een 'morning-afterpil' tegen HIV, die direct na besmetting moet worden ingenomen. En er is een nieuw instrument dat vliegtuigongelukken moet voorkomen. BBC1, 20.30-21.00u.

Yoy: Bronwen & Yaffa. Twee meisjes, Bronwen Trim en Yaffa Elling voeren strijd tegen het racisme en organiseren daartoe het festival Racism Rally with Music. Ned.1, 22.04-22.38u.

The Nazi's - A Warning from History. Documentaireserie over Nazi-Duitsland en hoe Hitler aan de macht kwam. Over het ontstaan van de nazi-partij en de verkiezing van een kanselier die zich openlijk uitsprak voor de omverwerping van de democratie. BBC2, 22.00-22.50u.

Close-up: Thor Heyerdahl - 50 jaar na Kon-Tiki. Portret van ontdekkingsreiziger Thor Heyerdahl. Zie TV Vooraf. Ned.1, 22.38-23.38u.

Exodus 1947. Documentaire over het schip Exodus, dat in 1947 4500 joodse overlevenden van Zuid-Frankrijk naar Palestina moest brengen. Herh. Duitsl.3, 22.45-23.30u.

VPRO-Laat: Something to die for, the Remix. Een jaar geleden werd L.A. Rapper Tupac Shakur vermoord. De moord van Notorious B.I.G., die verdacht werd van de aanslag op Tupac, was voor Rob Schröder een jaar later aanleiding een remix te maken van eerder uitgezonden documentaires over de geschiedenis van de rap. Ned.3, 23.25-0.17u.

Nachtstudio. Discussie over de toekomst van de Duitse taal met onder anderen Uwe Pörksen, professor taal en oudere literatuur, publicist Friedrich Dieckmann en Wolf Schneider, journalist. Duitsl.2, 0.00-1.00u.

FILM

Tom and Viv (Brian Gilbert, 1994, Engeland/VS). Zie Film-Vooraf. BRTN2, 20.30-22.29u.

Red Sonja (Richard Fleischer, 1985, VS). Voormalig fotomodel Brigitte Nielsen speelt in zeemleren badpak hoofdrol in tweedimensionaal sword and sorcery-avontuur. In haar wraak op de moordenaars van haar familie wordt ze bijgestaan door Arnold Schwarzenegger. TV10, 21.30-23.00u.

Splitting Heirs (Robert Young, 1993, Engeland/VS). Aangename, lichtgewicht-komedie varieert op 'King Ralph'. Amerikaan Rick Moranis erft Brits hertogdom. Dan blijkt dat hij als baby door moeder Barbara Hershey is verwisseld met Eric Idle. Ook met John Cleese. BBC1, 0.15-1.40u.

On an Island with you (Richard Thorpe, 1948, VS). Op zwemidool Esther Williams toegesneden MGM-musical. Marineofficier Peter Lawford wordt verliefd op filmster tijdens opnamen in Stille Zuidzee. Inboorlingen saboteren hun vliegtuig. Duitsl.1, 1.00-2.45u., nagesynchroniseerd.

The Adventure of Sherlock Holmes' Smarter Brother (Gene Wilder, 1975, VS). Gene Wilder tekende voor scenario, regie en hoofdrol van parodie. Broer van speurder helpt zangeres Madeleine Kahn. Duitsl.2, 1.00-2.30u., nagesynchroniseerd.

Hostile Witness (Ray Milland, 1968, VS). Milland regisseerde zichzelf als van moord beschuldigde advocaat die zichzelf verdedigt in courtroom thriller naar toneelstuk van Jack Roffeu. BBC1, 1.40-3.20u.

.One, Two, Three (Billy Wilder, 1961, VS). Uitgelaten klucht put satirische grapjes uit de confrontatie tussen kapitalisme en communisme. James Cagney excelleert als vertegenwoordiger in West-Berlijn die Coca Cola aan de Russen probeert te slijten en tegelijkertijd moet zien te voorkomen dat de dochter van zijn baas in het huwelijk treedt met een verbeten communist. Morgen, BBC2, 11.30-13.15u., zwart-wit.

AMUSEMENT

Tien voor Taal. De Vlaamse schrijvers Dirk Draulans, Anna Luyten en Mies Meulders nemen het in dit taalspelletje op tegen hun Nederlandse collega's Bart Chabot, Karin Spaink en Simon Vinkenoog. BRTN1, 21.55-22.35u.

KUNST

Conjuring Shakespeare. In de eerste aflevering van een serie over de aantrekkingskracht van Shakespeares drama's voor hedendaagse acteurs en regisseurs, de problemen die zij ondervinden bij de uitvoering van A Midsummernight's Dream. BBC2, 20.30-21.00u.

Be Fair-Floreant