Ron Zwerver vergeet soms dat er een EK aan de gang is

Het EK volleybal is het eerste titeltoernooi waar Ron Zwerver sinds 1986 niet meer aan meedoet. De recordinternational (463 wedstrijden) volgt het evenement bij zijn club Treviso van afstand.

ROTTERDAM, 10 SEPT. Maandagavond vergat Ron Zwerver bij thuiskomst van de training naar de uitslag van de Nederlandse volleyballers te kijken. “Ik heb soms van: O ja, er is een EK aan de gang”, zegt de 30-jarige ex-international vanuit Treviso. “Er gebeuren zo veel andere dingen in de wereld. En volleybal is daar maar een heel klein onderdeel van. Dat besef je niet als je zelf aan zo'n toernooi meedoet. Dan sluit je je twee weken helemaal af en heb je oogkleppen voor. Dat moet ook om goed te kunnen spelen.”

Hij heeft er nu ook begrip voor gekregen waarom de verslagen van het volleybal soms ergens achter in de kranten staan en maar kort op televisie te zien zijn. Zwerver: “Vroeger begreep ik dat nooit. Dan had je je drie maanden de pestpokken getraind en stond het toch zo minnetjes in de krant. Een gewone competitiewedstrijd van Ajax kreeg meer aandacht. Nu snap ik die keuze wel. Die poulewedstrijden, daar is niets aan.”

Kijkend naar de televisiebeelden - hij kan in Italië Nederland 2 ontvangen - kreeg Zwerver de afgelopen dagen ook geen gevoelens van spijt over zijn besluit om te stoppen als international. “Ik had verwacht dat ik meer heimwee zou krijgen”, bekent hij. “Natuurlijk vind ik het jammer dat ik er niet bij ben. Maar het is geen kwestie van even die ballen er inhakken. Je moet je maanden op zo'n EK voorbereiden. En dat heb ik er niet meer voor over. Ik moet zuinig op mijn lichaam zijn. Ik ben een broodspeler en ik wil straks graag weer een nieuw contract verdienen.”

“Ik kan gewoon niet effe een EK spelen”, vervolgt Zwerver. “Dat lukt Peter Blangé misschien wel. Fysiek gezien heb ik een veel moeilijkere positie dan hij als spelverdeler. Hij hoeft alleen met zijn polsjes te draaien. Ik moet zwaardere dingen doen. Ik kan me ook niet een maandje voor zo'n EK bij de ploeg melden. Dat is te kort. Maar ik geef Peter wel gelijk. Als het bij mij net zo kon als bij hem, zou ik ook aan het EK hebben meegedaan.”

Een terugkeer in het Nederlands Oranje sluit hij toch nog niet helemaal uit. “Als Samaranch had bekendgemaakt dat de komende Olympische Spelen niet in 2000 maar in 1998 zouden zijn, zou ik er zeker bij zijn geweest.” En als Zwerver in het jaar 2000 nog steeds profvolleybal speelt? “Dan is het een overweging waard om terug te komen. Maar dat is nog zo ver weg.”

Het is volgens Zwerver in ieder geval uitgesloten dat hij volgend jaar aan het WK in Japan meedoet. “De hele organisatie staat me tegen. De Nederlandse ploeg moet daar in tien verschillende steden spelen. Dat is toch verschrikkelijk. Er zal veel moeten worden gereisd en volleyballers worden nu eenmaal niet zo in de watten gelegd als voetballers. De tickets moeten zo goedkoop mogelijk zijn. Ze hebben de belachelijke beslissing genomen om het aantal landen bij het WK uit te breiden en dat betekent dat je in Japan nóg meer van die lullige wedstrijdjes moet spelen.”

Wat hij zelf van het EK op televisie heeft gezien, kon hem niet bekoren. “Dan heb ik het niet over het spel, maar over de sfeer. Ik vind het een beetje lauwtjes. Het Nederlandse publiek is zo lief, zo van je hé-la-ho-la. Dat was toen ik zelf nog speelde waarschijnlijk ook zo, maar dat hoorde ik niet. In Italië zijn de supporters agressiever, meer als voetbalpubliek. Het hoeft niet uit de hand te lopen, maar een beetje fel mag wel, vind ik. Die samenvattingen op tv kunnen ook wel wat spektaculairder. Volg met een camera een speler, laat zijn bewegingen zien”, aldus Zwerver.

Zelf traint hij dagelijks bij Treviso als voorbereiding op de komende competitie. Zwerver is de enige ervaren speler in de groep. Topper Bernardi is geblesseerd en de andere basiskrachten doen mee aan het EK. “Ik sta hier tussen allemaal jonge jongens. Dat is best leuk. Ik had na drie maanden ook echt weer zin om wat te gaan doen. En ik wil straks kampioen worden.” Bij de EK-finale van zondag in Eindhoven zal Zwerver wel als toeschouwer aanwezig zijn. Daarvoor vliegt hij zaterdagmiddag naar Nederland. “Als ik straks die volle zaal binnenkom, zal het best gaan kriebelen. Zo'n finale spelen is geweldig.”

Het heeft ook Zwerver verrast dat de Italianen bij het EK tot nu toe zo matig presteren. “Het lijkt wel of er een gigantische wind in de zaal staat, zo onzuiver komen die ballen bij Italië aan.” Voor zijn eigen belang hoopt Zwerver dat Italië een goed resultaat behaalt. “Succes van de nationale ploeg is heel belangrijk voor het totale volleybal in Italië. Zoiets trekt aandacht. Nike is net sponsor van het volleybal geworden en rekent wel op het nodige spektakel. Dus van mij mogen de Italianen bij het EK ten minste de finale halen. Daarin moeten ze dan wel van Nederland verliezen.”

Ron Zwerver werd zelf nooit Europees kampioen. “Dus als Nederland dat zondag wordt, zal ik best een beetje jaloers zijn.”

    • Hans Klippus