Parijs: politiek tegenwicht voor centrale bank

PARIJS, 10 SEPT. Frankrijk blijft proberen zo veel mogelijk politiek tegenwicht te vormen voor de toekomstige Europese centrale bank. Minister van Financiën Dominique Strauss-Kahn drong er gisteren op aan dat de landen die meedoen aan de Economische en Monetaire Unie (EMU), hun economische beleid op elkaar afstemmen via een “informele” ministerraad.

In maart van dit jaar gingen Duitsland en andere landen van de Europese Unie met tegenzin akkoord met een Frans voorstel voor een “informele stabiliteitsraad”. Landen als Duitsland en Nederland willen ten koste van alles voorkomen dat de onafhankelijkheid van de Europese centrale bank in het gedrang komt. Frankrijk omarmde in maart ook de noodzaak van autonomie van de bank, maar van harte ging dat niet. Strauss-Kahn zei na afloop van overleg met zijn Spaanse ambtgenoot Rodrigo Rato dat het hem erom gaat “een plaats voor afstemming en coördinatie” te hebben. In de raad zouden de ministers van Financiën en Economische Zaken “systematisch moeten praten over begrotings- en belastingkwesties”. Dat zou dan wel gebeuren “onder erkenning van de bevoegdheden van de Europese centrale bank”. (AFP, Reuter, DPA)