Ook Kroaten boycotten de verkiezingen

SARAJEVO, 10 SEPT. Naast de KaradEÉc-gezinde vleugel onder de Bosnische Serviërs hebben gisteren ook de Bosnische Kroaten laten weten de gemeenteraadsverkiezingen van komend weekeinde te boycotten.

De leiders van de belangrijkste politieke partij van de Bosnische Kroaten, de Kroatische Democratische Gemeenschap (HDZ), gaven gisteren een verklaring uit waarin ze hun aanhang opriepen op 13 en 14 september niet naar de stembus te gaan omdat de voorwaarden voor “vrije, eerlijke en democratische verkiezingen” ontbreken, als gevolg waarvan de Bosnische Kroaten hun “rechten, belangen en waardigheid” niet afdoende kunnen verdedigen.

Volgens de leider van de HDZ, Bo RajiEÉc zijn verkiezingsbijeenkomsten van de HDZ in diverse steden in Centraal-Bosnië verboden en zijn de kiezerslijsten veel te laat klaar.

Diplomaten in Bosnië zeiden gisteren dat de HDZ de verkiezingen boycot uit vrees voor het verlies van de controle over diverse steden die tijdens de oorlog zijn veroverd. In deze steden hebben verdreven moslims en Serviërs zich als kiezer laten inschrijven. Datzelfde dreigende verlies van de controle over veroverde steden is in de Servische Republiek in Bosnië een van de redenen waarom ook daar de heersende hardliners de verkiezingen willen boycotten. In Srebrenica bijvoorbeeld hebben zich zoveel verdreven moslims op de kiezerslijsten laten zetten dat de Serviërs riskeren de controle te verliezen - zelfs al hebben die moslims geen kans gezien daadwerkelijk naar hun vroegere woonplaats terug te keren.

De steden waar de HDZ bij de verkiezingen van komend weekeinde de controle dreigt te verliezen zijn Drvar, Glamoc en Bosanski Grahovo in het westen van Bosnië. Voor de oorlog kenden deze steden een Servische meerderheid. Ze werden aan het eind van de oorlog door de Bosnische Kroaten veroverd. Ook in de steden pce en Mostar zou de HDZ bij verkiezingen in moeilijkheden raken, zo oordelen waarnemers.

De Europese Veiligheidsorganisatie OVSE, die de verkiezingen organiseert, heeft getracht de HDZ-boycot op de valreep te voorkomen. Ze bood de Bosnische Kroaten een compromis aan, dat voorzag in een etnisch evenwicht in de te kiezen gemeenteraad van Mostar. Maar de HDZ wees dat voorstel van de hand: ze had bezwaar tegen de bepaling in het voorstel dat ook in de politiemacht in Mostar een etnisch evenwicht moet bestaan. De OVSE is niet van plan de verkiezingen (voor de derde keer) uit te stellen. OVSE-woordvoerder Johan Verheyden: “De HDZ is maar één partij. Goed, ze is de belangrijkste. Maar er zijn andere partijen”, zei hij. De HDZ-beslissing is door de belangrijkste partij van de Bosnische moslims, de SDA, veroordeeld als “politiek onverantwoordelijk”. (Reuter, AFP)