Medicijnen in bloed chauffeur Diana

PARIJS, 10 SEPT. In het bloed van Henri Paul, de chauffeur van de auto waarin prinses Diana in de vroege ochtend van zondag 31 augustus in Parijs verongelukte, zijn bij nader onderzoek naast een hoog alcoholgehalte sporen van het antidepressiemiddel fluoxetine en het antipsychoticum tiapride aangetroffen. Dat hebben justitiële onderzoekers gisteren in Parijs bekendgemaakt.

Fluoxetine is het actieve bestanddeel van het medicijn Prozac, dat wordt gebruikt om depressies te bestrijden. Tiapride, dat in zeer kleine hoeveelheden in het bloed van Paul is aangetroffen, is bedoeld om trage bewegingen veroorzaakt door antipsychotica op te heffen. Het heeft zelf een zwak-antipsychotische werking. Prozac versterkt het effect van alcohol niet, zo is in onderzoek aangetoond. Tiapride daarentegen vermindert het reactie- en concentratievermogen en mag niet in combinatie met alcohol worden gebruikt. Het nieuwe onderzoek van het bloed van de chauffer bevestigde eerdere bevindingen dat Paul had gedronken voordat hij de fatale rit maakte, waarbij hij ook zelf het leven liet. Pauls familie had om een nader onderzoek gevraagd. Het bloed bevatte zo'n 1,75 promille alcohol, het equivalent van twee flessen wijn. Het is meer dan drie keer de wettelijke grens van alcoholgebruik in het Franse verkeer.

Volgens een deskundige van de familie van Diana's vriend, Dodi Al Fayed, die bij het ongeluk eveneens werd gedood, waren de bloedproeven op het stoffelijk overschot wellicht niet meer nauwkeurig. Paul was een veiligheidsfunctionaris van het Ritz-hotel, waar de prinses en haar vriend kort voor het ongeluk hadden gedineerd en dat eigendom is van de in Engeland wonende Egyptenaar Mohamed Al Fayed, Dodi's vader. Een advocaat van een van de negen fotografen die de auto waren gevolgd zei dat de nieuwe proef bewijst dat het ongeluk niet door de fotografen is veroorzaakt. De negen worden beschuldigd van dood door schuld. Een arts heeft vandaag gezegd dat de laatste woorden van de zwaargewonde en maar half bewuste Diana voor haar dood waren: “Leave me alone” . Ze zei dat toen artsen haar uit het wrak bevrijdden.