Koersdalingen op effectenbeurs houden aan

AMSTERDAM, 10 SEPT. Op de Amsterdamse effectenbeurs zijn de koersen vanochtend verder omlaag gegaan. De beursgraadmeter AEX stond kort na het middaguur op 882,08 punten, een verlies van 13,09 punten. Het Damrak ging harder achteruit dan andere Europeze beurzen.

AMSTERDAM Hoewel de dollarkoers iets hoger was, de Amerikaanse beurs op Wall Street met een bescheiden winst was gesloten en bovendien de obligatiemarkt iets was aangetrokken, konden de hoofdfondsen op de effectenbeurs hun waarde niet behouden. Bij lage omzetten was de AEX gisteren en eergisteren in totaal al 21,34 punten lager gesloten.

Amsterdam ging vanochtend met een verlies van 1,3 procent sterker omlaag dan andere Europese beurzen. Londen stond een tiende procent in de min, Frankfurt een half procent en Parijs een vol procent.

Negatieve uitschieters in Amsterdam waren onder meer Philips en Heineken. Het elektronicaconcern verloor 3,80 op 148,60 gulden. De bierbrouwer ging 5,80 achteruit op 313,20 gulden. Heineken publiceert vrijdag halfjaarcijfers en staat al enkele dagen onder druk. Akzo Nobel verloor 4,10 op 322,20 gulden.

De koers van de Amerikaanse dollar is vanochtend op de Europese valutamarkten ongeveer een halve cent hoger geopend op 2,0420 gulden. Rond het middaguur was de dollar met 2,0364 gulden al weer terug onder de slotniveau van 2,0375 gulden gisteren.

NEW YORK De effectenbeurs in New York is gisteren iets hoger gesloten na een rustig handelsdag. Het Dow Jones-gemiddelde steeg met 16,73 punten naar 7851,91.

TOKIO De effectenbeurs in Tokio sloot vrijwel onveranderd na lusteloze handel. De Nikkei-index liet een minimale stijging zien van 8,80 punten tot 18.704,77.