Huurling bewijst zijn nut voor Volendam

ROTTERDAM, 10 SEPT. Een huurling met het voorkomen van Dennis Bergkamp velde gisteren Roda JC. Dennis Schulp, afkomstig van Ajax, troefde twee keer de defensie van de Limburgers af en bezorgde zo Volendam de eerste overwinning van het seizoen: 0-2. Op Sportpark Kaalheide in Kerkrade speelde de Noord-Hollandse ploeg ruim één uur met een speler minder door de rode kaart van Tumani. Desondanks zegevierde het team van Dick de Boer met 2-0, mede dankzij Regillio Vrede die een dramatische avond doormaakte.

Ook de rest van Roda speelde inspiratieloos en toonde geen moment de ambities die bij een subtopper horen. Volendam had tot gisteren slechts twee gelijke spelen behaald en pas één keer gescoord. Al in de eerste minuut verzuimde Roda JC de Volendammers op achterstand te brengen. Van elf meter schoot Vrede huizenhoog over het doel van Hilbers. De strafschop was toegekend omdat Persijn de Belg Van Houdt had neergelegd.

Het leek alsof de Limburgers door die gemiste strafschop volledig van slag raakten. Op het slimme spelletje van Volendam had Roda in ieder geval geen antwoord. In de negende minuut haalde Schulp het volle rendement uit een uitbraak: 0-1. Toen een kwartier voor de rust Tumani naar de kleedkamer moest, leek het er somber uit te zien voor Volendam. Maar zoals zo vaak bleek de numerieke minderheid eerder een voor- dan een nadeel. Drie minuten voor de pauze resulteerde dat in weer een Volendamse treffer. En weer was Schulp succesvol na een misgreep van Vrede: 0-2.

FC Groningen kan na de opvallend ruime overwinning op eigen veld tegen NEC (4-0) de blik naar boven richten in de eredivisie. Toch wreven de twaalfduizend supporters zich soms verbaasd in de ogen. Immers, NEC was de hele wedstrijd de betere ploeg, maar kon zich geen kansen scheppen tegen een Groningse defensie die allesbehalve imponeerde. De thuisclub profiteerde optimaal van de mogelijkheden, waardoor de geflatteerde eindstand op het scorebord kon komen. Schoenmakers, Magno (tweemaal) en Huizingh zorgden voor de treffers.